İki Antibiyotik Bir Arada Kullanılabilir mi?

İki Antibiyotik Bir Arada Kullanılabilir mi?

Antibiyotikler halk arasında çok fazla reçetesiz kullanılan ilaçlar arasında ağrı kesicilerden sonra ikinci sırada yer almaktadır. Peki yanlış kullanımların önlenmesi için bu kadar kamu spotu reklamları yapılırken insanların antibiyotiği bu kadar rahat kullanması bir sorun teşkil etmiyor mu?

Öncelikle antibiyotiğin tanımını bilmek kullanım için gereklidir. Antibiyotik özellikle bakteri enfeksiyonları üzerinde etkili olan sentetik ya da doğal kaynaklı üretilen ilaç gruplarıdır. Bu sebepten dolayı bakteri kaynaklı olmayan enfeksiyonlarda antibiyotik kullanımı oldukça yanlıştır. Bakteri kaynaklı olmayan enfeksiyonlarda antibiyotik kullanımı hastalığın gidişatını değiştirmez aksine kişinin böbrek ve karaciğerinin gereksiz yere çalışmasına sebep olur. Uzun vadede antibiyotik kullanımı karaciğer ve böbrek yetmezliğine sebep olabilir.

Peki antibiyotik kullanımı bu kadar riskli iken iki antibiyotik bir arada kullanılabilir mi ? İki antibiyotiğin bir arada kullanımı ya da antibiyotiklerin başka grup ilaçlar ile kombinasyonu çok sık doktorlar tarafından reçete edilmektedir.

Özellikle

  • ciddi enfeksiyonlarda,
  • ameliyat sonrası iyileşmelerde
  • kadın hastalıklarında
  • Pnomönide ikili antibiyotik kullanımı çok sık yapılmaktadır.

İkili antibiyotik kullanımı genellikle

  • bakteriler tarafından ilaçlara direnç gelişimi istenilmediği durumlarda
  • Kullanılan antibiyotiklerin etkisinin arttırılması istenildiğinde
  • Antibiyotiklerin negatif etkilerini ortadan kaldırmak istenildiğinde kullanılmaktadır.

İki Antibiyotik Arası Kaç Saat Olmalı?

Yapılan en büyük yanlışlardan biri kullanılan antibiyotiklerin saatine dikkat edilmemesidir. Hasta istediği zaman alabileceğini düşünmektedir. Antibiyotik zaman süresine çok dikkat edilmesi gereken bir ilaçtır.

Özellikle farklı bir kullanım belirtilmemiş ise antibiyotikler on iki saat arayla alınmaktadır. Bu saat aralığına çok dikkat edilmelidir. Kişi ilacını almayı unuttuğunda hemen ilacını almalı ve yeni aldığı ilaçtan 12 saat sonra diğer dozu alarak yeni ilaç kullanım planına geçilmelidir. Unutulan doz kesinlikle diğer dozla birlikte alınmamalıdır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ