İlaç Lekesi Nasl Çıkar?

İlaç Lekesi Nasl Çıkar?

Bazı lekeler zorlu lekeler olarak kendilerini gösterir. İlaç lekeleri de başta zor gibi gözükür ancak ilaç lekelerinden kurtulmak oldukça kolaydır. Bunun için yapılması gereken en önemli şey leke oluştuğu anda müdahale etmektir. Yağ bazlı ve alkol bazlı ilaçlar leke oluşturduğunda kurumasına izin verilirse iz bırakabilir.

Aynı şekilde demir içeren ilaçlar da pas izi bırakabilir. Bu nedenle ilaç lekesi oluştuğunda hemen müdahale etmek gerekir. Bunun yanı sıra leke oluşturan ilacın içeriğini yani baz maddesini bilmek doğru çözümü uygulayabilmek adına önem taşır. Tüm bu etkenler göz önüne alındığında genel olarak hepsinde etkili olacak etkili yöntemler bulunmaktadır. Bu yöntemleri uygulayabilmek için ise çamaşır deterjanı, su, kağıt havlu, emici özelliği olan bir bez, tiner, amonyak, ispirto ve şampuan gerekmektedir.

1-)Çamaşır Deterjanı ve Su

Leke oluştuğu zaman eğer yıkanabilir bir kumaş ise su altında akıtarak lekenin fazlasından arındırın. Ancak ovalamadan bu işlemi yapın. Ovalamak lekenin dağılmasına ve kumaşın derinlerine nüfus etmesini destekler.

Yıkayamacağız bir yüzeye ilaç döküldüyse, kuru bir bez veya kağıt havlu ile ilacın fazlasını emdirin. Ardından 1 bardak sıcak suya 1 kaşığı çamaşır deterjanı ölçüsünde bir karışım hazırlayın ve bu karışımı lekenin üzerine uygulayın. Bu şekilde lekenin kuvvetine göre en az 15 en fazla 40 dakika olarak bekleyin. Ardından yıkanabilir bir yüzeydeyse yıkayın. Değilse ıslak bezle deterjan kalmayana kadar iyice silin. Kuruduğunda lekenin kalmadığını göreceksiniz.

2-)Tiner ve Şampuan

Leke oluşturan ilaç özellikle alkol bazlı bir ilaç ise bu yöntem daha da etkili olacaktır. Oluşan ilaç lekesini tiner ile silin. Ancak ovalamamaya ve fazla bastırmamaya özen gösterin. Aksi halde lekenin daha zor çıkmasına neden olmuş olursunuz. Tiner ile sildiğiniz bölgeye lekenin genişliği ile orantılı miktarda şampuan dökün. Şampuan miktarının fazla olmamasına özen gösterin. Yıkanabilir yüzeyler için bol su ile yıkayın. Yıkanmaz bölgeler ise ıslak bezle iyice silin.

3-)Amonyak, İspirto ve Su

Etkili yöntemlerden bir diğeri de amonyak karışımıdır. Genellikle tiner uygulaması ile geçmeyen lekelerde uygulanır. Oluşan lekenin büyüklüğü ile orantılı miktarda suya suyun yüzde 5’i oranında amonyak ekleyin. Amonyak yerine aynı oranlarda ispirto da ekleyebilirsiniz. Bu şekilde hazırladığınız karışım ile lekeyi tekrar silin.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ