İlkokul Mezunu Güvenlik Sertifikası Alabilir mi?
Son dönemlerde kamu ve özel kurumlarda bir iş kolu haline gelen özel güvenlik görevlisi mesleğine sahip olmak için özel güvenlik sertifikası almak gerekmektedir. Özel güvenlik sertifikası almak isteyenlerin çoğu “ne iş yapacağım, nasıl yapacağım, nereden alabilirim, şartlar nedir?” gibi soruları merak etmektedir.
Güvenlik Görevlisinin Yetkileri Nelerdir?
Özellikle bankalarda, okullarda, hava alanlarında ve garlarda görev alan özel güvenlik görevlileri bazı yetkilerle donatılmıştır. Bu yetkiler şöyle sıralanabilir:
- Görev aldıkları kurumlarda giriş ve çıkışları denetleme, bu kişileri detektörle arama eşyaları x-ray cihazlarında kontrol etme,
- Toplantı, miting, konser vb. gösterilerde kimlik sorma, duyarlı kapıdan giriş çıkışları sağlama, giriş-çıkış yapan kişilerin üstlerini arama,
- Yangın, deprem gibi durumlarda ihtiyaç halinde görev bölgesindeki özel muhitlere girebilme,
- Hava alanı, otogar, istasyon gibi toplu ulaşım bölgelerinde kimlik sorma, duyarlı kapıdan giriş-çıkışları sağlama, eşyaları x-ray cihazından geçirme,
- Arama esnasında suç barındıran eşyaları genel kolluk kuvvetlerine bildirmek için el koyma,
- Bir olay sonrası, olay yerini ve delilleri koruma,
- Terk edilen veya bulunan bir nesneyi emanet olarak alma,
- Görev bölgesinde haklarında arama ve yakalama emri bulunan kişileri arama, yakalama ve gözaltında tutma.
Özel Güvenlik Görevlisi Nasıl Olunur?
Özel güvenlik görevlisi olmak isteyenler öncelikle bulunduğu bölgede özel güvenlik sertifikası veren bir kuruma kayıt olmalıdır. Bu kurumlarda silahlı veya silahsız eğitim olarak iki farklı kurs bulunmaktadır. Eğitimden sonra Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenen ÖGG sınavına katılmanız gerekmektedir. Sınavı başarıyla geçtiğiniz takdirde Özel Güvenlik Sertifikasını alabilirsiniz. ÖGG sınavında başarılı sayılabilmek için 60 barajını geçmeniz gerekmektedir. Sınav 1 sene içinde 6 kez yapılmaktadır. Eğer sınavı geçemediyseniz diğer sınavlara sınav ücretini ödeyerek tekrar katılabilirsiniz.
Özel Güvenlik Görevlisi olmak için silahlı ve silahsız iki kurs olmaktadır. Bu kurslara kayıt olurken istenen belgeler de birbirinden farklı olmaktadır.
- Silahlı Güvenlik Görevlisi Olmak İçin Aranan Şartlar,
- T.C Vatandaşı olmak,
- En az lise mezunu olmak,
- 21 yaşını doldurarak 22 yaşından gün almak,
- 6 aydan fazla hapis cezası almamış olmak,
- Vücut ve akıl sağlığının yerinde olduğuna dair sağlık raporu almak.
Silahlı güvenlik görevlisi olmak isteyen kişilerin eğitim süresi 120 saat olmaktadır. Bu süre içinde 15 gün temel derslerin eğitimini görür. Bunun yanında 3 gün de silah dersi görmektedir. Bu silah dersinin 2 gün teorik eğitim son 1 günü de poligonda 25 mermiyle atış talimi yapılmasıdır.
- Silahsız Güvenlik Görevlisi Olmak İçin Aranan Şartlar,
- T.C Vatandaşı olmak,
- En az ilköğretim (8 yıllık) mezunu olmak,
- 18 yaşını doldurup 19 yaşından gün almış olmak,
- Altı aydan fazla hapis cezası almamış olmak,
- Vücut ve akıl sağlığının yerinde olduğuna dair sağlık raporu almak,
Silahsız güvenlik görevlisi olmak isteyen kişilerin eğitim süresi ise 100 saat olmaktadır. 15 Gün eğitim olmaktadır ve bu eğitimlere katılmak zorunludur.
Güvenlik Sertifikası Almak İçin İstenen Belgeler Nelerdir?
- 1 Adet Aslı Gibidir Onaylı Diploma Fotokopisi,
- 4 Adet Vesikalık Fotoğraf,
- E-devletten veya muhtardan alınacak ikametgâh belgesi,
- Kimlik Fotokopisi.
İlkokul Mezunu Güvenlik Sertifikası Alabilir mi?
Silahlı güvenlik görevlisi olmak için en az lise mezunu, silahsız güvenlik görevlisi olmak için de en az 8 yıllık ilköğretim mezunu olmak gerekmektedir. Bu yüzden 5 yıllık ilkokuldan mezun birisinin güvenlik sertifikası alması mümkün olmamaktadır.