İshal Olduğu Halde Yeterli Boşaltım Yapamama

İshal Olduğu Halde Yeterli Boşaltım Yapamama

Sindirim sistemimiz de hayati fonksiyonlarımızı etkileyen önemli faktörlerden birisidir. Özellikle sindirim sisteminin devamı niteliğinde olan boşaltım sisteminde yaşanan sorunlar oldukça rahatsızlık vermektedir. Dışkı sıvı şekilde çıktığında yani ishal durumunda ya da tam tersi kabız durumunda rahatsızlandığımızda beslenmemizi değiştirerek (haşlanmış yiyecekler ya da sıvı tüketimini arttırma gibi) ilerleyici boyuta gelmeden boşaltım sistemimizi düzenleyebiliyoruz. Fakat, hem ishal hem kabız olma durumunda ilk müdahale olarak çoğu kişi ne yapılacağını bilmeyebilir.

İshal olunduğu halde yeterli boşaltım yapamama veya kabız olma durumu İrritabl Barsak Sendromu belirtisi olabilir. Bu rahatsızlık hastalarda ishalim ama tuvalete çıkamıyorum şikâyetlerine neden olur. Normal seyrinde olan bağırsak aktiviteleri değişebilir ve boşaltım sisteminde anormal bir durum gözlenir.

İrritabl Barsak Sendromu Tedavisi

Bu rahatsızlığın tanısını koymak zordur. Çünkü İBS belirtileri başka bir rahatsızlıkta da görülebilir. Bu yüzden hasta kendini çok iyi ifade etmeli, hiçbir detayı atlamamalı, doktoruna karşı dürüst olmalı ki uzmanlar daha kolay yardımcı olabilsin.

  • Psikolojik olabilir. Stres, yaşanılan sıkıntılar sindirim sistemini oldukça etkiler. Bu yüzden düzenli egzersiz yapılabilir. Örneğin, doğa yürüyüşleriyle stresten uzak spor yapılarak rahatlayabilirsiniz.
  • Sindirim bozukluğu, besinlerin düzensiz veya yetersiz emilimi yüzünden olabilir. Mümkün olduğunca düzenli beslenin.

Hem İshal Hem Kabızlık Durumunda Uygulanabilecek Tedavi

  • Bol sıvı tüketimi sağlanmalıdır.
  • Düzenli beslenme alışkanlığı kazanılmalı.
  • Sinameki vb. bitki çayları içerek bağırsak
  • Alkol, sigara, kafeini azaltmak mümkünse kullanmamak
  • Lifli beslenmeyi arttırmak
  • Uzun sürmesi halinde mutlaka bir uzmana görünmek

Sindirim sistemi sorunlarınızı kesinlikle hafife almamanızı, düzenli beslenme alışkanlığı kazanmanızı tavsiye ediyoruz. Bu tarz rahatsızlıkların sonucunda hala düzenli beslenmeme durumunda genetik etkenlere de bağlı olan kolon kanseri riski arttırılmış olunuyor. Bu yüzden dengeli beslenmenizi ve evde uygulanan yöntemlerle de hem ishal hem kabızlık hali geçmezse doktorunuza başvurmanızı tavsiye ediyoruz.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ