Kasıkta Kist veya Kitle
Kasıkta kist veya kitle oluşumu kadınlarda daha sık görülen bir durumdur. Kasıkta kist ve kitle oluşumu kadınlarda özellikle yumurtalık kistleri diğer adıyla over kistleri olarak ortaya çıkmaktadır.
Over kisleri yaygın şekilde görülebilmektedir ve her zaman kişinin endişe duymasına gerek duyulmamaktadır. Bazı olgularda yumurtalık kistleri zararsız olabilir, ameliyat gerektirmemektedir. Çoğu kadında farkına varmadığı hatta kişiyi rahatsız etmediği için bilinmeyen yumurtalık kistleri bulunmaktadır.
Yumurtalık kistleri yaklaşık olarak 2-3 cm boyundadır. Ancak sürekli şekilde büyümektedir. 20-30 cm boyutuna gelebilirler. Boyutunda meydana gelen büyüme kişinin rahatsız olmasına sebep olabilir. Başlarda rahatsız etmeyen kistler büyüme ile kişinin rahatsız olmasına sağlayabilmektedir.
Yumurtalık kistleri kişinin ağrılı adet dönemi yaşamasına ve normal şartlara göre daha fazla kanama yaşamasına sebep olabilmektedir.
Kasıkta Kist ve Kitle Tedavisi
Kasık bölgesinde meydana gelen kistler özellikle kadınlarda çok daha sık rastlanır ve tespiti çok daha kolaydır. Özellikle yumurtalık bölgesinde meydana gelen kistler kişinin yumurtlamasını etkileyebilir. Yumurtalık bölgesinde meydana gelen kistler hamile kalınmasını etkileyebilmektedir.
Yumurtalık kistleri ultrason görüntüsü ile kolayca tespit edilir. Erken teşhiste kistler aşırı şekilde büyümedi ise cerrahi müdahaleye gerek yoktur. İlaç kullanılarak kistlerin erimesini sağlamak mümkündür. Hatta bazı durumlarda kistin takibi yapılır, büyümüyor ise ilaç dahi kullanılmasına gerek yoktur. Belirli aralıklar ile kontrole gelinmeye devam edilir.
Yumurtalık kistlerin büyümesi durumunda kişi şiddetli ağrı ve kasılma yaşamaya başlar. Özellikle adet dönemi çekilmez bir hal alır. Bu tarz durumlarda cerrahi müdahale yapılması gerekli olabilir.
Erkeklerde kasık bölgesinde kist görülmesi nadir meydana gelmek ile birlikte genellikle ciddi bir durumdur. Tümör kaynaklı oluşan bu kistlerin erken teşhisi ve tedavinin hızlı bir şekilde gerçekleştirilmesi önemlidir. Doğru tanı ve tedavi yöntemleri için mutlaka uzman doktora başvurulması tavsiye edilir.