Kekik Hangi Yemeklerde Kullanılır?

Kekik Hangi Yemeklerde Kullanılır?

Et yemeklerinin vazgeçilmez baharatı olan kekik, baskın kokusu ile sebze yemeklerinde de rahatlıkla kullanılabilmektedir. Kırmızı et ve balık etine son derece yakışan bir baharat olan kekik, özellikle yemeklere eklenmek üzere hazırlanan soslara da eklenebilmektedir. Daha başka kullanım yerleri de bulunan kekik, özellikle tıpkı defne yaprağı gibi kurutularak bitki çayı olarak tüketilebilir. Ciltte kullanımı da mümkündür. Krem ya da yağ olarak vücudun rahatlatılmasında ve yumuşatılmasında kullanılabilir.

Kekiğin Faydaları Nelerdir?

Kekiğin faydaları oldukça fazladır. Bunlar şöyle sıralanabilir:

  • Vitamin ve mineraller bakımından zengin bir baharat olan kekik, selenyum, magnezyum, demir, potasyum içerir. Buna ek olarak A vitamini, betakaroten ve benzoil peroksit de içermektedir.
  • Antiseptik özelliği bulunan kekik, % 54’e kadar timol içerir.
  • Öksürük sorunu olan bireylerin taze kekik tüketerek bu durumdan kurtulması mümkündür. Bunun yanında kekik yağı da öksürüğün kesilmesinde etkili olacaktır.
  • Saç diplerinin güçlenmesi için kekik yağı ve kekik suyu kullanılabilir. Antiseptik olduğu gibi aynı zamanda da antibakteriyeldir ve saç tellerini parlatır, canlandırır. Aynı zamanda saç dökülmesinde de kullanılabilir.
  • Yüksek tansiyon rahatsızlığı bulunan kişilerde, tansiyonun dengelenmesi için kekik suyu tüketilebilir.
  • Kemikleri güçlendirici özelliğe sahip olan kekik, aynı zamanda şişkinlik yahut hazımsızlık gibi sorunların çözümünde de son derece etkilidir.
  • Kekik çayı soğuk algınlığına bağlı nezle, grip, burun akıntısı ve boğaz ağrısı gibi durumları en aza indirir ve vücudun bağışıklık sistemini güçlendirir. Bunun yanı sıra sindirim sistemini korur ve bireyi rahatlatır.
  • Kanser hücrelerinin azaltılmasında ve bağışıklık sisteminin güçlendirilmesinde etkilidir. Yapılan araştırmalar kekiğin kanser riskinde azalma sağladığını ortaya koymuştur. Bu durum özellikle kolon kanseri ve meme kanseri için geçerlidir.
  • Ayak ve el tırnaklarının iyileştirilmesi ve sağlıklı bir hale gelmesi için de kekik kullanılmaktadır. Bununla birlikte idrar söktürücü özelliği ile bağırsakları rahatlatır. Ayrıca ağız ve diş sağlığının korunmasında da etkilidir.

Kekik Nasıl Kurutulmalıdır?

Bahçe bitkisi olarak da yetiştirilen kekik, yol kenarlarından, kalabalık şehir merkezlerinden değil, eğer mümkün ise doğadan toplanmalıdır. Hasadının ise genel olarak haziran ayı gibi yapılması uygundur. Çiçeklenme döneminin sona ermesi sonrasında ise ekim ayı içinde toplanabilir.

Kurutulan kekik, toz halinde etin marinesinde ve pişiminde kullanılabilir, aynı şekilde sebze yemeklerine de eklenebilir. Kekik kurutulurken ortamın sıcaklığı 35 dereceyi geçmemelidir. Yapraklar ve çiçekli bölüm ayrı ayrı kurutulabilir. Cam kavanozda 6 ay süre ile saklanabilir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ