Kiler Nasıl Temizlenir?

Kiler Nasıl Temizlenir?

Kiler her evde bulunmasa da hemen hemen tüm evlerde yer almaktadır. Projelerde doğrudan kiler olarak tasarlanmış özel odalar genellikle bulunmamaktadır. Ancak güneş görmeyen havadar ortamlı odalar rahatlıkla kiler olarak kullanılabilmektedir. Bu noktada dikkat edilmesi gereken ise kiler olarak kullanılmak istenen odanın kesinlikle güneş ışığı görmemesi gerektiğidir.

Kilerlerde buzdolabında saklama zorunluluğu olmayan yiyecekleri rahatlıkla depolayabilirsiniz. Bu yiyecekler arasında konserveler, kuru baklagiller, baharatlar, turşular, kurutulmuş meyveler ya da dışarıda saklamaya uygun ambalajlı ürünler yer alabilmektedir. Bu tarz yiyecekler için ideal bir saklama alanı sunan kilerler bunun dışında peçete, deterjan gibi ürünlerinde depolanması için kullanılabilmektedir. Bir nevi evin depo alanı olan ve evin döküntülerini büyük ölçüde toparlayan bu karanlık ve küçük odalarda genellikle yıllık tüketimi mümkün olan yiyeceklerin saklanması kilerlerin pek de boş kalmaması anlamına gelmektedir.

Ancak kilerde bulunan ürünleri sağlıklı bir şekilde saklayabilmek için kiler adı verilen bu odaların temizliğinin iyi bir şekilde yapılması gerekir. Aksi takdirde kilerde istenmeyen durumlarla karşılaşılabilir. İstenmeyen olumsuz durumların yaşanmaması için kiler temizliğinin belli aralıklar ile düzenli olarak yapılması gerekir ve bazı noktalara dikkat etmek gerekir.

Kiler Nasıl Temizlenir?

1-)Kontrol Etme

Kiler temizliğinin en önemli ve en temel aşamalarından birsi de kilerinizde depoladığınız yiyecek ve içeceklerin bozulup bozulmadığını kontrol etmektir. Bunun için tüm besinlere tek tek bakılarak herhangi bir olumsuzluk olup olmadığı kontrol edilmelidir. Konserve yiyeceklerin hava alıp almadığının kontrolü yapılmalıdır. Bu yiyecekler eğer hava alıyorsa, besinlerde yeşil renkte küflenmeler meydana gelmektedir.

Aynı şekilde turşu bulunuyorsa ve bozulma gerçekleşmiş ise turşunun üzerinde normalden farklı olarak bir katman oluşmaktadır. Bunlara ek olarak kuru baklagiller için de böceklenmeler meydana gelmiş ise bozulmuş demektir. Bunların dışında bulundurduğunuz diğer besinler içinde tek tek hepsini kontrol ederek tüm besinlerinizin uygun şartlarda olduğundan emin olun.

2-)Sınıflandırma

Sınıflandırma kilerde oldukça önemli olan bir unsurdur. Kilerde bulunan besinlerin kategoriler halinde sınıflandırılarak birbirine yakın olan besin gruplarının yan yana konumlandırılması gerekmektedir. Böylece besinlerin birbirlerinden etkileşimleri en aza indirgenerek daha uzun süre dayanmaları sağlanabilmektedir.

NOT: Kilerlerde yiyecekler ile birlikte deterjan grubu gibi farklı ürünler muhafaza etmek çok sağlıklı değildir. Mecburi durumlarda kısa süreliğine bir arada bulundurulsa da sağlık açısından tercih edilmemesi gereken bir durumdur. Ancak peçete gibi kağıt, kozmetik türü ürünler yiyecekler ile birlikte kilerde bulundurulabilir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ