Kırma Yeşil Zeytin Uzun Süre Nasıl Saklanır?

Kırma Yeşil Zeytin Uzun Süre Nasıl Saklanır?

Genel olarak yeşil zeytin ya da siyah zeytinler uzun süre saklamaya uygun olan gıdalar değildir. Zeytinin yapım aşamasında içine fazla miktarda tuz konulmasından dolayı, bu durum tüketim ömrünü de oldukça kısaltmaktadır.

Kırma Yeşil Zeytin Uzun Süre Nasıl Saklanır?

  • Yukarıda da bahsetmiş olduğumuz gibi zeytinler aslında uzun süre muhafaza edilmemesi gereken ürünlerden biridir. Zeytinin içinde bulunan tuz miktarı, zeytinin uzun süre saklanmasını engellemektedir. Bunun dışında ise zeytinleri muhafaza ederken her zaman buzdolabı kullanmalı ve mümkünse, teneke ya da cam kapaklı kaplar içerisinde hava ile teması kesilecek şekilde saklanmalıdır.
  • Zeytin alacağınız zaman, miktarı her zaman minimum düzeyde tutmanızı öneririz. Daha önce belirttiğimiz gibi zeytin uzun saklama koşullarına uygun gıdalar olmadığından kısa süre içinde bozulabilmektedir.
  • Zeytin saklarken kullanılacak bir diğer yöntem ise pet şişelerdir. Yine çok uzun bir süre muhafaza etmenizi sağlamasa da, buzdolabında saklanmasına nazaran bir tık daha uzun ömürlü bir saklama yöntemidir. Burada öncelikle kırma zeytinlerinizi pet şişenin içine dolduruyorsunuz. Daha sonrasında ise 1 çay kaşığı kadar çiçek yağı döktükten sonra şişenin kapağını tamamen kapatmanız gerekmektedir. Burada dikkat edilmesi gereken kısım ise, zeytin zaten yağlı olduğu için çay kaşığı ölçüsünü aşmamanız gerekmektedir. Bu şekilde kapağını kapattığınız zeytini rutubet olmayan, ışık almayan kuru ve serin bir ortamda muhafaza edebilirsiniz.

Kırma Zeytinin Bozulmaya Başladığı Nasıl Anlaşılır?

Zeytinleri uzun süre muhafaza etmeniz oldukça imkansız bir durumdur. Bu yüzden tüketeceğiniz miktarda almanızı tavsiye etmiştik. Zeytin fazla miktarda olduğunda istediğiniz kadar iyi koşullarda saklayın, yine de bir süre sonra bozulmaya başlayacaktır. Peki bu bozulma sürecini nasıl anlayabiliriz?

  • Kırma zeytinlerin bozulmaya başladığını dış görünüşünden kolaylıkla anlayabilirsiniz. Eğer zeytin normalden fazla yumuşak bir görüntüye sahipse bozulmaya başladığını kolaylıkla düşünebilirsiniz.
  • Zeytinin bozulduğunu anlamanızı kolaylaştıracak en büyük gösterge kokusudur. Normalde zeytinler oldukça iştah açıcı kokarken, bozulduklarında bu koku tam tersi olur. Eğer zeytininiz rahatsız edici bir kokuya sahipse kesinlikle tüketmemenizi öneririz.
  • Bozulan hatta artık çürümeye başlayan zeytinlerde renk değişimleri ve küflenmeler meydana gelmektedir. Böyle bir durum ile karşı karşıya kaldığınızda yine bu zeytini tüketmemeniz gerekmektedir.
  • Son olarak ise zeytinin tadı acılaşmış ise kesinlikle tekrar tüketmemenizi öneririz.

Zeytin Alırken;
Zeytin alırken dikkat edilmesi gereken belli başlı detaylar vardır. Bunlardan en önemlisi zeytinin satışa sunulduğu alan. Direkt olarak güneş ışığı alan bir ortamda zeytinler satılıyorsa, tercih etmemenizi öneririz. Yine zeytin alırken eğer zeytinlerin içinde çürümeye başlamış olan zeytinler varsa yine o kap içerisinden herhangi bir zeytin almamanızı öneririz.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ