Külbastı Kuzunun Neresinden Çıkar?

Külbastı Kuzunun Neresinden Çıkar?

Külbastı, kuzunun döş kısmının kola en yakın bölgesinden kesilen etlerdir. Belli bir işlemden geçirilerek ince bir hale getirilen bu et, yağsız ya da isteğe göre az yağlı olabilmektedir.

Külbastı Kuzunun Neresinden Çıkar?

Külbastı, biraz önce de bahsettiğimiz gibi hayvanın döş dediğimiz yani boyun kısımlarından kesilen bir ettir. Bu et terbiye edilerek incecik bir hale getirilir ve bu şekilde pişirilir. Kemiksizdir ve mangalda, ızgarada, tavada pişirmeye müsait bir ettir. Oldukça lezzetli olması, en çok tercih edilme sebeplerinden biridir.

Külbastı pişirirken uygulayabileceğiniz birden fazla tarif bulunmaktadır. Fakat bu eti terbiye ettikten sonra olduğu gibi direkt olarak da pişirebilirsiniz.

Külbastı Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Günümüzde et fiyatlarının da pahalı olması sebebiyle, et ürünleri satan işletmelerin etler üzerinde yasa dışı işlemler yaptığını neredeyse herkes duymuştur. Özellikle et alırken öncelikle bunu göz önünde bulundurmak ve etin taze olduğuna güvendiğiniz bildiğiniz yerden almanızı öneririz. Bunun dışında ise külbastıyı külbastı yapan şey aslında terbiyesidir. Çoğu kişinin evde bu terbiye işlemini uygulaması zor olabileceğinden, aldığınız yerde yaptırmanız daha doğru olacaktır.

Külbastı alırken bir diğer dikkat edilmesi gereken şey ise külbastı kemiksiz ve yağsızdır. Bu yüzden alacağınız etin de yağlı ve kemikli olmamasına dikkat etmeniz gerekmektedir. Keza kemikli bir et veriyorsa kasabınız, bilin ki o külbastı değildir.

Külbastının Taze Olup Olmadığı Nasıl Anlaşılır?

  • Etin görüntüsünden rahatlıkla anlayabilirsiniz. Taze etin görüntüsü oldukça canlıdır, parlaktır ve pembedir. Eğer alacağınız et daha solgun ve grimsi bir renge sahipse kesinlikle tercih etmemenizi öneririz. Aynı zamanda et alacaklara da bizden bir diğer tavsiye, normal fiyatının çok altında satılan etleri de tercih etmemenizi öneririz.
  • Kokusundan anlayabilirsiniz. Taze etin kokusu yoktur. Varsa bile yavan ve sizi rahatsız etmeyen, aynı zamanda kalıcı olmayan bir kokudur. Eğer seçtiğiniz eti kokladığınız zaman kötü bir koku duyuyorsanız, yine kesinlikle tercih etmemenizi öneririz. Et, muhafaza kurallarına uygun bir şekilde saklanmadığında çabucak bozulabilen ve bakteri üretebilen bir gıdadır. Bu yüzden doğru saklanmadığında ürettiği bakteriler, et üzerindeki görüntüyü ya da kokusunu değiştirebilmektedir.

Külbastı Nasıl Saklanmalıdır?

  • Elinizde 10 parça külbastı var ve 5 parçayı saklamak daha sonrasında tüketmek istiyorsunuz diyelim. Bu 5 parçayı öncelikli olarak porsiyonlar halinde ayırmanız doğru olacaktır. Eğer hepsini bir arada saklayacaksanız, bu etlerin arasına naylon koymanız birbirlerine temas etmelerini engelleyecektir.
  • Kısa süre içerisinde tüketecekseniz dondurucuya koymak yerine buzdolabınıza koymalısınız. Fakat daha uzun süre saklayacaksanız buzdolabınızın dondurucu kısmına, üzerine buzluğa koyduğunuz tarihi yazarak kaldırabilirsiniz.

NOT: Sadece külbastı değil, her et don vaziyetteyken çözdürüldükten sonra tekrar buzluğa konulmamalıdır. Çünkü et ürünleri böyle bir ısı değişimi karşısında direkt olarak bozulmaya başlayacaktır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ