Kuru Meyve Nasıl Saklanır?

Kuru Meyve Nasıl Saklanır?

Meyveler insan vücudu için oldukça faydalı besinlerin başında gelir. Bu nedenle meyve tüketimi oldukça önemlidir. Ancak her meyve her mevsimde olmadığı için her zaman her meyveyi tüketmek pek mümkün değildir. Bu nedenle bazı meyveleri kurutarak yıllık olarak tüketmek gerekir.

Kuru meyveler yüksek enerji deposu olduğu için dikkatli tüketilmelidir. Bunun yanı sıra kuru meyveler sindirimi düzenler ve bağırsak kanseri gibi kanser türleri için oldukça faydalıdır. Ayrıca kuru meyveler anne sütünü arttırıcı bir etkiye de sahiptir.

Kurutulmuş meyveler doğru koşullarda kurutulması ve saklanması durumunda yıl boyu tüketime uygundur. Kuru meyveler yaş meyvelere oranla çok daha sağlıklı olmasına karşın her meyveyi mevsiminde taze iken de tüketmek gerekir. Kurutulmuş meyveler yaş meyvelere oranla daha yüksek minerallere ve vitaminlere sahiptir. Meyveler mevsimlerinde taze olarak alınıp uygun koşullarda kurutulduktan sonra uygun koşullarda saklamak gerekir. Saklanma koşulları kuru meyvelerin ömürleri üzerinde oldukça etkilidir. Kuru meyveleri yıl boyu saklayabilmek için uygulanabilecek belli başlı yöntemler bulunmaktadır.

Kuru Meyve Saklama Yöntemleri Nelerdir?

1-)Oda Sıcaklığında Saklama

Kuru meyveleri oda sıcaklığında saklamak mümkündür. Çünkü meyveler kurutulduğu zaman içlerinde barındırdıkları yüksek su oranı kaybederek oldukça düşük seviyeye indirirler. Bu nedenle kuru meyvelerin oda sıcaklığında beklemesi mümkün olur. Ancak az miktarda da olsa su barındırdığı için yıl boyu bu şekilde saklamak zor olabilir.

Kuru meyveleri oda sıcaklığında saklamak için cam kavanozlara içinde neredeyse hiç hava kalmayacak şekilde yerleştirin. Daha sonra kavanozları sıkıca kapatarak serin ve gölge bir ortama koyun. Kuru meyveler neme ya da güneş ışığına maruz kaldıkları zaman kolayca bozulur. Hiç açılmamış kavanozları bu şekilde uzun süre saklayabilirsiniz. Ancak kapağı açılan kavanozlar kısa süre içinde tüketilmelidir.

2-)Buzdolabında Saklama

Buzdolabında kuru meyve saklamak en çok kullanılan yöntemlerden biridir. Bu yöntem kuru meyveleri daha uzun süre saklamanız içinde oldukça etkili bir yöntemdir. Kuru meyvelerinizi buzdolabına koyarak yıl boyu rahatlıkla saklayabilirsiniz. Buzdolabında kuru meyve saklamak için tek yapmanız gereken şey kese kağıdı gibi nemi emebilecek bir malzeme ile kuru meyvelerinizi sarıp bir poşet içerisinde buzdolabına kaldırmaktır.

Kese kağıdı yerine kağıt havlu kullanabilirsiniz. Ancak gazete kağıdı kullanmayın. Gazete kağıdı üzerinde mürekkep bulunduğu için sağlıklı meyvelerinizi kanserojen meyvelere dönüştürecektir. Poşeti bağlarken içinde hava kalmamasına özen göstererek bağlayın. Tüketeceğiniz kadar kuru meyveyi çıkarıp bir cam kavanoza koyun. Hazırlamış olduğunuz cam kavanoz bittikçe dolaptan tekrar doldurun. Bu şekilde yıl boyu kuru meyve tüketebilirsiniz.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ