Mangal Ateşi Nasıl Harlanır?
Ülke halkı olarak stres atabildiğimiz, eğlendiğimiz ve hoşça vakit geçirdiğimiz bir kültür olan piknik kültürünün büyük çoğunluğumuz için olmazsa olmazı mangal yakmaktır. Ailelerin, dostların bir arada toplandığı oyunlar oynanıp, şarkılar söylenip, eskilere maziyi hatırlatan, yenilere anılar ekleyen, nesillerin eğlencesi pikniklerde toplum olarak en çok ateşte pişirilen etler, sebzeler tercih edilmektedir.
Ateşte pişirilen sebze ya da etin tadı da kokusu da hepimizin damaklarına şenlik katmaktadır. Çeşitli yiyecekler tüketildikten sonra bir de köze konulan yorgunluk çayı tam da kültürümüzü anlatmaktadır.
Kokusuyla uğraşıyla bir hayli zahmetli bir iş olsa da mangal iyi yakıldığında etin de sebzenin de çayın da tadı bir başka olmaktadır. Bu sebeple öncelikle kaliteli bir mangal yakmak gerekmektedir.
Mangalı düzgün bir biçimde yakmak için öncelik olarak mangalın tutuşmasını sağlamak için gazete gibi tutuşması kolay bir araç bulunmalıdır. Mangal düzeni oluşturulurken 3 kademeli bir sistem oluşturulmalıdır. Alt kata küçük dallardan, çalı çırpılardan oluşan bir kat, onun üzerine orta büyüklükte odunlar ve dallar eklenmelidir. En üst ve son kata ise kömür ya da meşe gibi büyük odunlardan oluşan maddeler eklenmelidir.
Tüm dizilimler tamamlandıktan sonra ise en alt katta gazete, kolonya, tutuşturucu gibi bir maddenin olup olmadığı kontrol edilir. Ancak kül oranının fazla olmaması adına aşırı miktarda gazete eklenmemelidir. Ateş verilerek yakılan mangal sistemi ara ara yellenmelidir.
Mangal Ateşi Nasıl Harlanır?
Sistemle yakılan mangalın ardından ateşin hacmini kaybetmemek adına ara sıra mangal ateşi harlanmalı ve devamlılığı sağlanmalıdır. Bunun için birkaç tane yöntem mevcuttur.
1-)Tutuşturucular ile Mangal Ateşi Harlama
Oldukça kolay ve modern olan bu yöntemde ortalama her markette bulunan jöle tutuşturucular kullanılmaktadır. Oldukça kolay tutuşabilen bu jöle tutuşturucuları kullanırken mangalın içerisine bir miktar kömür yerleştirdikten sonra üzerine bir fincan kadar jöle tutuşturucu ekleyiniz ve ateşle tutuşturunuz.
2-)Saç Kurutma Makinesi ya da Vantilatör Kullanarak Mangal Ateşi Harlama
Mangal yakılıp da kömür tutuştuktan sonra mangalı yellemek kömürün tutuşmasını kolaylaştırmaktadır. Bu yüzden evlerde balkonlarda yakılabilen mangal ateşini harlamak için saç kurutma makinesi ya da vantilatör kullanılabilmektedir.
3-)Soba Borusu Kullanarak Mangal Ateşi Harlama
Düzeneği kurulan mangal ateşini harlamak için soba borusu ya da özel olarak satılan özel borular kullanılabilmektedir. Marketlerde satımı olan bu borular normal soba borularından daha kalın özellikte olmakla beraber bu borunun en altına gazete kağıdı gibi tutuşması kolay olan bir madde konduktan sonra üzerine sırasıyla çalı çırpı gibi ince dallar ve onun üzerine kömür konulmalıdır.
En altta bulunan gazete kağıtları ateşe verildikten sonra yaklaşık 20-30 dakikalık bir süreçte oldukça iyi yanan bir kömür elde edilmiş olacaktır.