Mayalı Hamur Kaç Saat Bekler?

Mayalı Hamur Kaç Saat Bekler?

Mayalı hamur bekleme süresine göre ekşime yapabilmektedir. Fakat aşırı ekşime olmadıysa bu hamurun lezzeti de oldukça farklı olmaktadır. Yenmeyecek tat da olmasından bahsetmiyoruz, tam tersine hamurun bir süre beklemesi daha yoğun ve daha lezzetli olmasını sağlayacaktır.

Mayalı Hamur Kaç Saat Bekler?

Mayalı hamurlar, içindeki malzemeye göre bekleme süresi değişmektedir. Eğer hamurunuzu hemen değil, ertesi gün için pişirmek istiyorsanız bekleme sürelerinden kısaca bahsedelim.

  • Mayalı hamurunuzun içinde eğer yumurta varsa her ne kadar 2 gün saklanabilir olarak dense de siz yine de 1 gün olarak tutun. Çünkü yumurta kolay bozulabilir bir gıdadır ve bakteri üretme hızı süt ürünleri ile aynıdır. Yumurtalı gıdalar gözle görülür bir biçimde bozulmasa dahi, tat ve koku olarak bozulduklarını çabuk belli edebilirler.
  • Sadece un, tuz, maya ve su kullanılan hamurlarda ise 3 güne kadar rahatlıkla bekletebilirsiniz. İçerisinde bozulma süresini hızlandıracak herhangi bir ürün olmadığı için saklamanız da kolaylaşmaktadır.
  • Yaş hamur ile hazırlanmış olan hamurları mümkün olduğunca kısa zaman içinde kullanmaya özen göstermelisiniz. Keza yaş mayanın raf ömrünün kısa olduğu gibi saklanma ömrü de oldukça kısadır.

Hamurların kabarması için yoğurduktan sonra oda sıcaklığında bekletebilirsiniz. Fakat kabardıktan sonra hemen kullanmanızı öneririz. Eğer daha sonra kullanmayı düşünüyorsanız ise o zaman kesinlikle buzdolabında muhafaza etmeniz gerekmektedir.

Mayalı Hamur Nasıl Saklanmalıdır?

Mayalı hamurun nasıl saklanması gerektiği konusunda aslında yukarıda ufak bilgilendirmelerimiz olmuştu. Tam manasıyla kolay anlaşılabilir olması açısında bu bilgileri tekrar bir başlık altında sizin için topladık.

Mayalı hamuru kabarması için oda sıcaklığında bekletebilirsiniz fakat daha sonrasında eğer hemen kullanmayacaksanız kesinlikle buzdolabında muhafaza etmeniz gerekmektedir. Bu işlemi yaparken de yine hamurun kesinlikle hava almadığından emin olmanız gerekmektedir. Bunu engellemek için kullanabileceğiniz en mantıklı ürün ise kapaklı borcamlardır. Bu şekilde yukarıda verdiğimiz bilgilere göre maksimum 3 güne kadar rahatlıkla hamurunuzu muhafaza edebilirsiniz.

Mayalı Hamurun Bozulduğu Nasıl Anlaşılır?

Mayalı hamurun bozulduğunu aslında direkt olarak kokusundan anlayabilirsiniz. Fakat bu koku bilmeyenler için kafa karıştırıcı da olabilmektedir. Şöyle ki, hamurlar beklemeye bağlı olarak ekşir. Bu ekşime bazen hamura farklı bir lezzet katarken bazen de tamamen tadını bozabilmektedir. Eğer muhafaza ettiğiniz hamuru kullanmadan önce koklarsanız ya da koklamadan burnunuza yoğun bir ekşime kokusu gelirse bilin ki hamurunuz bozulmaya başlamıştır. Çünkü yoğun ekşime kokuları genellikle hamur hava aldığında ya da oda sıcaklığında kaldığında meydana gelmektedir.

Hamurun bozulduğunu anlamanıza yardımcı olacak diğer bir yöntem ise yoğunluğudur. Yani hamur buzdolabına ilk koyduğunuz gibi gözükmüyor, mayası inmiş ise yine bozulmaya başladığını anlayabilirsiniz. Keza bu hamuru kullanarak yapacağınız hamur işleri de görsel olarak istediğiniz gibi görünmeyecektir ve muhtemelen içinin tam pişmesi de mümkün olmayacaktır. Son olarak ise mayalı hamurunuzdan bir parça koparıp tadına bakarak da tadındaki değişiklikleri kolaylıkla anlayabilirsiniz. Böylece bozulup bozulmadığını daha kolay tespit etmiş olursunuz.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ