Kefir Mayası Bozulur mu?

Kefir Mayası Bozulur mu?

Kefir mayası, yapıldığı malzemelerin hijyenik olmaması ya da doğru bir şekilde muhafaza edilmemesinden dolayı bozulabilmektedir. Zaten hassas bir yapıda olduğundan dolayı saklarken normal gıdalara nazaran biraz daha dikkatli olmak gerekmektedir.

Kefir Mayası Bozulur Mu?

Kefir küçük yaşlardan itibaren tüketilmesi gereken, vücut için özellikle faydalı diyebileceğimiz bir gıdadır. Yapı ve tat olarak ayranı andırsa da, kendisine has lezzetinin sayesinde sık sık tüketilmesi gereken önemli bir içecektir. Günümüzde evlerde hazır olarak bulundurulan kefir mayası, doğru bir şekilde saklanmadığında ya da yapımında gerekli özen gösterilmediğinde bozulabilmektedir. Bu yüzden muhafaza ettiğiniz kefir mayasını sadece kullanmadan önce değil, belirli aralıklarla bozulup bozulmadığını kontrol etmeniz gerekmektedir. Kefirin bozulma nedenlerinden kısaca bahsetmemiz gerekirse;

  • Yukarıda da söylediğimiz gibi kefiri yaparken kullandığınız ekipmanın ya da kefiri sakladığınız kabın yeterince hijyenik olmamasından dolayı bozulmalar meydana gelebilmektedir.
  • Kefir yapımında çiğ süt veya marketlerde satılan günlük sütler kullanılmamalıdır. Bu günlük sütler de belli bir işlemden geçirildiği için diğer sütlere nazaran az olsa da yine de doğallığını kaybetmektedir. Her zaman taze inek sütünü almalı ve sütü iyice kaynatmalısınız.
  • Kefir mayanıza çıplak elle müdahale etmemelisiniz. Bu durumda yine dikkatli olmadığınız zaman kefir mayasının bozulmasına neden olabilmektedir.

Kefir Mayasının Bozulduğu Nasıl Anlaşılır?

Kefir mayası hoş kokulu ve bembeyaz bir yapıya sahiptir. Bu yüzden bozulduğunu daha çabuk anlayabilirsiniz. Öncelikle bozulmuş olan kefir mayasında sararmalar meydana gelmektedir. Bunun yanı sıra yapışkanlı ve rahatsız edici bir koku da kefir mayasının bozulduğunu anlamanızı kolaylaştıracak belirtilerden biridir.

Kefir mayasını hazır aldıysanız şayet son kullanma tarihine dikkat ederek almalısınız. Aynı şekilde üretildiği yer de bir o kadar dikkat edilmesi gereken ayrıntılardan biridir. Eğer kefir mayası ile ilgili aldığınız günden itibaren normal olmayan bir şeyler fark ediyorsanız kesinlikle aldığınız yer ve hatta firması ile görüşmenizi öneriyoruz.

Kefir Mayası Nasıl Saklanmalıdır?

Kefiri buzdolabında ve dondurucuda olmak üzere iki şekilde saklayabilirsiniz. Buzdolabında 10 gün, dondurucuda ise 2 ay kadar kefir mayasını muhafaza edebilirsiniz. Bu iki şekilde de saklarken hava almasını muhakkak engellemeniz gerekmektedir. Aynı şekilde cam ve hijyenik kaplar içerisinde muhafaza etmeniz, kefir mayasının hızlı bozulmasını engelleyecek basit bir yöntemdir.

Kefir mayasında hijyenin önemli olduğunu söylemiştik. Mayayı yıkayacağınız ya da tüketme kıvamına getirmeniz için kullanacağınız suyun da muhakkak içme suyu olması gerektiğini tekrar hatırlatalım.

Kefirin Bilinmesi Gereken Faydaları Nelerdir?

  • Kefirin en bilinen faydası bağışık sisteminin güçlenmesinde sağladığı katkıdır. Şöyle ki, günde bir bardak kefir tüketmeniz bilhassa kış aylarında meydana gelen ve bağışıklık sistemini çökerten gribal hastalıkların bulaşmasını %80 oranında azaltmaktadır.
  • Kefir sindirim sistemini düzenler. Sık sık kabızlık ya da ishal gibi rahatsızlıklar yaşıyorsanız yine kefir tüketmenizi öneriyoruz. Düzenli şekilde kefir tüketmeniz ise bu tür sorunların tamamen ortadan kalkmasını sağlıyor.
  • Kefir yüksek kolesterol hastalarının tüketmesi gereken bir gıdadır. Kolesterolü düşürür.
  • Ciltte meydana gelen mantar, egzama gibi deri hastalıklarının iyileşmesini sağlar.
  • Kefir enerji verir, daha dinç görünmenizi sağlar ve hücrelerin yenilenmesinde baş rol oynar. Bunun yanında saçlarınızın güçlenmesini ve sağlıklı bir şekilde uzamasını da sağlar.
  • Vücutta bulunan kanser hücrelerinin yayılmasını önler.
  • Çok sık alkol tüketiyorsanız eğer ertesi gün muhakkak kefir içmenizi öneririz. Böylece alkol etkilerini de en az seviyede hissetmenizi sağlar ve midenizi rahatlatır.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ