Memede Yağ Lobülü

Memede Yağ Lobülü

Lobül tıbbi terimi, küçük lop veya çıkıntı anlamına gelmektedir. Memede yağ lobülü tabirinden kastedilen ise göğüs bölgesindeki yağ bezesidir. Cilt altı tabakasında yağ hücrelerinin oluştuğu yumuşak kist, yağ bezesi olarak bilinmektedir. Tıbbi sözlüklerde “lipom” şeklinde ifade edilen yağ bezesi, vücudun herhangi bir bölgesinde meydana gelebilmektedir. Yapısı gereği yumuşaktır ve üzerine dokunulduğunda hareket ettiği gözlenir.

Yağ bezeleri genel olarak zararsızdırlar ve herhangi bir sağlık sorunu teşkil etmezler. Normal şartlarda ağrısızdır fakat bezenin büyümesi ile birlikte sinirlere baskı uygulanır ve buna bağlı olarak ağrı hissiyatı baş gösterebilmektedir.

Memede Yağ Lobülü Nedir?

Cilt altı bölgesinde yağ hücrelerinin birikmesi ile birlikte oluşan yumuşak kist, yağ bezesi olarak ifade edilir. Daha çok deri ile kas bölgeleri arasında meydana gelmektedir. Vücudun herhangi bir bölgesinde oluşabileceği gibi genellikle göğüs, omuz ve sırt bölgelerinde görülmektedir. Göğüste sık rastlanan yağ bezesi, tıbbi literatürde uzmanlar tarafından “memede yağ lobülü” şeklinde açıklanabilmektedir.

Memede Yağ Lobülü Belirtileri Nelerdir?

Göğüste baş gösteren yağ bezesi(lobülü) çoğunlukla tesadüfen farkedilmektedir. Elle dokunulduğunda farkedilen yumuşak ve hareket eder yapıdaki küçük kist, yağ bezesi olduğunun göstergesidir. Kimi zaman yağ bezeleri büyüyene kadar farkedilmez. Büyüdüğünde ise sinirlere baskı uygulayarak, ağrı şeklinde kendini belli ederler.

  • Dokunulduğunda yumuşak yapıda ve hareket eder cinste kisttir
  • yağ bezeleri yapısı gereği genellikle küçüktürler. Ortalama olarak 5 cm çapına kadar büyüme gösterebilirler.
  • Çoğu zaman yağ bezeleri büyüyüp, ağrı ile kendini belli edene kadar farkedilmez. Sinirlere uygulanan baskıdan ötürü ağrı oluşabilir.

Memede yağ lobülü(bezesi) olduğu düşünülen yumuşak kist, farklı rahatsızlıkların habercisi niteliğinde olabilir. Kitlenin, yağ bezesi olduğundan emin olmak için uzman doktora başvurulması ve tetkik yaptırılması kesinlikle tavsiye edilir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ