Pekmez Tekrar Kaynatılır mı?

Pekmez Tekrar Kaynatılır mı?

Pekmez, üzüm ya da dut gibi meyvelerin ateşte uzun süre kaynatılması ile elde edilen bir gıdadır. İnsan sağlığı için oldukça besleyici bir gıdadır. Özellikle çocuk gelişiminde oldukça faydalıdır. Pekmez evde yapıldığı gibi istenilir ise marketlerden kolaylıkla temin edilebilecek bir gıdadır. Fakat market ürünlerinin genelinde olduğu gibi paketlenmiş pekmez ürünlerinin içerisinde de ürünün raf ömrünü uzatmak için içerisine birçok katkı maddesi katılmaktadır.

Özellikle bu ürünler içerisinde yapay şeker bulundurmaktadır. Katkı maddeleri ve yapay şeker bulunduran gıdalar insan vücudu için fazlası ile zararlıdır. Bu neden ile raftan alınan ürünlere dikkat edilip ona göre tüketilmesi tavsiye edilmektedir.

Pekmez Hangi Durumlarda Kaynatılmaktadır?

  • Uzun süre kalan pekmez belli bir süre sonra içerisinde bulunan şekeri dışarıya atabilir ya da içerisine dışarıdan su gelebilir. Bu durumlar da tıpkı reçel ve bal gibi pekmez de şekerlenir. Şekerlenen pekmezi ateşte tekrar kaynatmak şekerlenen pekmezin eski haline dönüp tüketilebilir hale gelmesine yardımcı olacaktır.
  • Pekmez yapıldığında normalde soğumaya bırakıldığında soğuyan pekmez daha kıvamlı bir hal alarak yoğunlaşır. Fakat bazen pekmez istenildiği gibi kıvam almayabilir. Olması gerekenden daha cıvık kalabilir. Böyle durumlarda pekmez tekrardan ateşte kaynatılır. Kaynatılan pekmez içerisindeki sıvının buharlaşması ile beraber kıvamının daha yoğun olması sağlanacaktır. Böylece pekmez istenilen kıvama gelecektir.
  • Pekmez cıvık kaldığı gibi bazen de olması gerekenden daha yoğun olabilir. Bu durumlarda ise ayrı bi yerde pekmezin kıvamının düzelmesini sağlayacak kadar su kaynatılır. Bu su ateşte kaynatılan pekmezin içerisine yavaş yavaş karıştırılarak ilave edilir ve kaynatılmaya devam edilir. Eğer pekmezin şeker oranı düşük ise katılan suyun içerisine şeker katılarak da pekmezin içerisinde eklenebilir. Böylece pekmez istenilen kıvamı alır ve tüketilmeye hazır hale gelir.

Pekmezin Tüketiminin Faydaları Nelerdir?

  • Pekmez kan dolaşımını düzenler. Sigara içen bireylerin damarlarında ve organlarında oluşan hasarların giderilmesinde yardımcı olur.
  • Pekmez içerinde yüksek oranda antioksidan vardır. Bu nedenle pekmez hastalıklara karşı vücudu savunmaya hazırlayacak önemli besinlerden biridir. Antioksidan özelliği ile vücudu savunmaya geçirdiği için kanseri önleyici bir etkiside vardır. Kalp hastalıklarınada iyi gelmektedir.
  • Pekmez içerdiği karbonhidrat ve yağ sayesinde vücuda yüksek oranda enerji sağlar. Bununla beraber pekmez içerisinde demir içerir. Demir, kan dolaşımı için önemli bir mineraldir. Kandaki oksijen oranını arttırır.
  • Pekmez içerisinde kemik sağlığı için gerekli olan minerallerin çoğunu barındırmaktadır. Günde bir yemek kaşığı tüketilen pekmez sayesinde vücudun ihtiyaç duyduğu mineraller alınmış olacaktır.
  • Pekmez cilt sağlığı için önemlidir. Oluşan deri hastalıklarının tedavisine yardımcı olabilir. Oluşabilecek deri hastalıklarının da önüne geçebilir.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ