Peynirin Bozulduğu Nasıl Anlaşılır?

Peynirin Bozulduğu Nasıl Anlaşılır?

Süt ve süt ürünleri gıdaları diğer gıda türlerine göre daha çabuk bozulan gıdalardır. Bu nedenle saklanma koşulları oldukça önemlidir. Süt ve süt ürünleri kategorisindeki ürünlerin sadece evde değil marketlerde de saklanması ve marketlere ulaşma aşaması da çok önemlidir. Soğuk zincirle taşınmış peynir alındıktan sonra buzdolabında saklanmalıdır.

Peynir diğer gıda ürünlerine oranla daha çabuk bozulan bir besin olduğu için hava ile temas, su ile temas, son tüketim tarihinin gelmiş olması gibi sebepler peynir çeşitleri üzerinde diğer gıdalara oranla daha kısa sürede etkilerini gösterir. En önemli koşul ise sıcak bir ortamda tutulmamalarıdır. Yenilecek miktardan fazlasını dolaptan çıkarmamaya özen gösterin. Bu duruma dikkat etmeniz halinde peyniriniz daha geç bozulur. Ayrıca peynir çeşitlerine göre peynirlerin bozulma şekli de farklılık gösterir.

1-)Rengine Bakarak

Her peynirin kendine has bir rengi vardır. Bu noktada aldığınız peynirinizin rengini iyi bilmeniz gerekiyor. Zaman içerisinde peynirin açık kalması, sıcak ortamda beklemesi ya da su ile temas etmesi gibi nedenler sonucunda renginde değişme meydana gelebilir. Eğer peynirinizin renginde değişme oldu ise bu bozulduğu anlamına gelir. Böylelikle peynirin bozulduğunu renginden anlayabilirsiniz.

2-)Küf Kontrolü Yaparak

Bazı peynir çeşitleri yine hava, su, sıcaklık gibi nedenler yüzünden küflenir. Ülkemizde bu anlamda bozulan ve en çok tüketilen peynir ise kaşar peyniridir. Ancak diğer peynir çeşitleri de küflenerek bozulabilir. Bu noktada en önemli etken havadır. Bu nedenle peynirlerin uzun süre açık kalmaması gerekli.

3-)Kokusuna Bakarak

Özellikle dışarıda ve açıkta kalan peynirler çabuk kokar. Eğer peynirinizde normal olmayan bir koku farkettiyseniz bozulmuş demektir.

4-)Tadına Bakarak

Bozulduğundan şüphe ettiğiniz ancak rengine bakarak anlayamadığınız veya üzerinde küf göremediğiniz peynirler olabilir. Bu peynirlerin bozulup bozulmadığını anlamak için küçük bir parça yiyin. Eğer tadında bir acıma ya da ekşime var ise yani olması gerekenden farklı bir tada sahip ise bu peynir bozulmuş demektir. Ayrıca ciddi bir fark görmeyi beklemeyin. En ufak bir tat farkı var ise bir daha o peyniri yemeyin. Mümkünse tadına baktığınız parçayı da yutmamaya çalışın.

NOT: Bütün süt ve süt ürünleri için geçerli olsa da özellikle tadı bozulan peynirleri kesinlikle tüketmeyin. Bu peynirler sağlık sorunlarına neden olurlar.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ