PiÅŸmiÅŸ Dolma Dondurucuya Konur mu?

PiÅŸmiÅŸ Dolma Dondurucuya Konur mu?

Pişmiş dolma dondurucuya koyulabilir fakat uzun süre beklediğinde çabuk yapısı bozulabilmektedir. Bu yüzden mümkün olduğunca çiğ bir şekilde dondurucuda saklamanızı öneririz.

PiÅŸmiÅŸ Dolma Dondurucuya Konur Mu?

Dolma zeytinyağlı ve etli olarak ikiye ayrılır. Çiğ vaziyette iken iki dolma çeşidi de rahatlıkla buzlukta saklanabiliyorken, pişmiş hali ile saklamak çiğ haline göre daha riskli olabilmektedir. Etli dolmalarda, içinde pişmiş et olmasından dolayı saklanma süresi daha kısadır. Fakat pişmiş zeytinyağlı dolmaların saklanması, etli dolma ile kıyaslandığında daha sağlıklıdır. Fakat her iki dolma içinde, mümkün olduğunca pişmiş vaziyette saklamamanızı öneririz.

Dolmalarınız eğer tüketilecek miktardan fazla ise, pişirmeden evvel buzdolabı poşetlerinin içine dökülmeyecek şekilde koyarak saklayabilirsiniz. Fakat piştikten sonra sakladığınızda ve tekrar tüketmek için çıkardığınızda, tadında farklılıklar meydana gelebilmektedir.

Dondurucuda Dolma Saklarken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Bir gıdayı dondurucuda dahi saklasanız, kesinlikle hava almadığından emin olmanız gerekmektedir. Yani, gıdayı koyduğunuz poşette ufak bir delik dahi olsa, bu o gıdanın hava ile temasını %100 olarak engellemeyeceğinden, bozulma süresini de hızlandıracaktır. Derin dondurucuda saklanan gıdalarda genellikle bu ufak ayrıntılara dikkat edilmez fakat dondurucuya kaldırılmış olan gıdanın sağlıklı bir şekilde muhafaza edilmesi için önemli bir detaydır.

Yine dondurucuda saklanmış olan gıdalar oda sıcaklığına çıkarıldıktan sonra tekrar dondurucuya kaldırılmamalıdır. Özellikle etli dolmalar için bu durum oldukça önemlidir. Çünkü et bakteri üretmeye oldukça müsait bir gıdadır ve dikkat edilmediğinde çabuk bozulacağı gibi yanında bulunan diğer gıdalarında bozulma sürecini hızlandıracaktır.

Pişmiş Dolma Nasıl Saklanır?

Pişmiş dolmayı tekrar tüketmek üzere saklayacaksanız şayet oda sıcaklığında bırakmamaya dikkat etmelisiniz. Yani piştikten sonra direkt buzdolabına kaldırmak da zararlıdır fakat öncesinde dolmasının soğumasını bekleyip sonra da buzdolabına kaldırmanız, dolmanın tüketim ömrü ve içerisindeki besin değerlerini korumak açısından oldukça önemlidir.

Dolmayı saklarken yine yukarıda söylediğimiz gibi hava almasının engellenmesi gerekmektedir. Hava ile sürekli temas eden gıdaların bozulma süresi de çok daha kısa bir süre içinde gerçekleşmektedir.

Dolma Yapımında Püf Noktalar

  • Dolmada kullanacağınız biberlerin taze ve sert olmasına dikkat etmeniz gerekmektedir. YumuÅŸamış olan biberler piÅŸtikleri zaman kendilerini daha fazla bıraktığından, dolmanın tadını da büyük oranda etkileyecektir.
  • Dolmanın içinde bulunan pirinçlerin yumuÅŸak olması oldukça önemlidir. Bunun için ise kullanacağınız pirinci bir süre ılık suda beklettikten sonra birkaç kez tekrar yıkamalısınız.
  • EÄŸer dolmanızı zeytinyaÄŸlı yapacaksanız ÅŸayet içerisinde muhakkak sızma zeytinyağı kullanmanızı tavsiye ederiz. Böylece daha lezzetli dolmalar elde edebilirsiniz.
  • Dolmanın iç malzemelerini hazırlarken, içindeki soÄŸanı rendelemek yerine doÄŸrayın. Böylece soÄŸanın tam tadının yemeÄŸe geçmesini ve dolmanızın daha lezzetli olmasını saÄŸlayabilirsiniz.
  • Dolmaların hem dış hem de iç olarak doÄŸru bir ÅŸekilde piÅŸmesi için iç malzemesini çok fazla doldurmamaya dikkat etmelisiniz.
  • Dolmaları piÅŸirdikten sonra soÄŸumasını beklerken tencerenin kapağını bir miktar açarak, dolmaların kurumasını engelleyebilirsiniz.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BÄ°R YORUM YAZ