Çiğ Köfte Cıvık Olursa Ne Yapılır?

Çiğ Köfte Cıvık Olursa Ne Yapılır?

Çiğ köftenin fazla cıvık olması durumunda yapılabilecek belli başlı uygulamalar vardır. Fakat bu uygulamalara hiç ihtiyaç duymamanız açısından tarife göre çiğ köftenizi yaparsanız, cıvık olması problemiyle hiç karşılaşmamış olursunuz.

Çiğ Köfte Cıvık Olursa Ne Yapılır?

Çiğ köftenin cıvık olmasının en büyük nedeni aslında göz kararı koyulan malzemelerdir. Böyle bir durum ile karşılaştığınızda öncelikle çiğ köfteyi iyice yoğurmalı, eğer bir türlü yapışmıyorsa 10-15 dakika kadar hamuru dinlendirmeniz gerekmektedir.

Bir diğer yöntem olarak ise ince bulguru önerebiliriz fakat bu yine de riskli bir yöntem olacaktır. İnce bulgurun şiştiğini düşünerek mümkün olduğunca az miktarda bulguru hamura karıştırın ve yoğurduktan sonra bu şekilde buzdolabında bekletin. Burada aslında oldukça fazla yoğurmanız önemlidir. Keza bulgur sert kalabilir.

Çiğ Köfte Yapmanın Püf Noktaları

  • Çiğ köfte için kullanacağınız her malzemenin taze olması gerekmektedir. Herhangi bir ısıdan geçmediği için bu malzemelerin taze olmaması çiğ köftenin tadını direkt olarak değiştirecektir.
  • Malzemeleri kullanmaya başlamadan önce her zaman yıkamalısınız. Yeşil soğan, maydanoz gibi kullanacağınız sebzeler iri değil, küçük küçük doğranmalıdır.
  • Belki de yapılan en büyük hatalardan biri, bulgur ile çiğ köftede kullanılacak malzemelerin hepsinin aynı anda yoğrulmaya başlanmasıdır. Fakat bu tamamen yanlış bir uygulamadır. Öncelikle isot, tuz, karabiber, tarçın, salça, soğan, sarımsak gibi malzemeler karıştırılır. Bu malzemeler tamamen karıştıktan sonra bulgur yavaş yavaş dökülmelidir.
  • Çiğ köftenin özelliği söylediğimiz gibi herhangi bir ısıya maruz kalmadan yoğurularak pişmesidir. Bu yüzden tam kıvamına gelinceye kadar sürekli olarak yoğurmanız gerekmektedir.

Çiğ Köfte Nasıl Saklanmalıdır?

Çiğ köfte saklarken her gıdada olduğu gibi mümkün olduğunca hava ile temasının kesilmesi gerekmektedir. Eğer hemen tüketilecek ise direkt olarak güneş ışığı almayacak şekilde, muhafaza edilmeli, daha sonra tüketimlerde ise muhakkak buzdolabında muhafaza edilmelidir.

Çiğ köfte uzun süre beklemeye bağlı olarak matlaşır ve tadında değişiklikler meydana gelir. Bu yüzden mümkün olduğunca tüketilecek miktarda yapılması ya da alınması daha doğru olur.

Çiğ Köfte Zehirler Mi?

Çiğ köftenin temelinde et vardır. Yani etli çiğ köfte yasaklanmadan önce zehirlenme vakaları da bir hayli fazlaydı. Çünkü etin kesinlikle taze olması ve doğru bir şekilde muhafaza edilmiş olması gerekmekteydi. Fakat günümüzde sağlık açısından zararlı bulunduğu için 2008 yılında yasaklanmıştır. Şu anki hali ile yapılan çiğ köftede herhangi bir et ürünü bulunmadığı ve tamamen bulgur ve baharatta yapıldığı için zehirleme oranı oldukça düşüktür.

Fakat fazla acılı olarak yapılan çiğ köfteler hassas olan midelere zarar verebildiği için kişide mide bulantısı, terleme, kusma gibi belirtiler gösterebilmektedir. Bu zehirlenmeden kaynaklı değildir fakat yine de böyle bir belirti ile karşılaşıldığında her ihtimal göz önüne alınarak muhakkak en yakın sağlık kuruluşuna gidilmelidir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ