Semizotu Yemeğinin Yanına Ne Gider?

Semizotu Yemeğinin Yanına Ne Gider?

Semizotu çok farklı şekillerde tüketilebilen sağlıklı bir sebzedir. Özel yetiştirilebildiği gibi, kendi kendine de yetişebildiğinden hemen hemen her mevsim rahatlıkla bulabileceğimiz bir bitkidir. Semizotu, ana yemek olarak pişirildiğinde ise, içinde bulunan besin değerlerinden yararlanabilmek için yanında hafif ama doyurucu yemekler tercih edilmesi önemlidir. Semizotu yemeğinin yanında ne tüketebileceğiniz ile ilgili biz size birkaç alternatif sunduk. Aşağıdaki yazımızdan fikir edinebilirsiniz.

Semizotu Yemeğinin Yanına Ne Gider?

  • Semizotu öncesinde mercimek, tarhana ya da ezogelin çorbası tercih edebilirsiniz. Bu üç çorba da, hem sağlık yönünden semizotunu tamamlayıcı olacaktır hem de midenizi yormayacağından yemek sonrası şişkinlik, kasılma gibi problemleri yaşamanızı engellemiş olur. Yine yoğurt ile çok yakışan bir sebze olduğundan dolayı, öncesinde yoğurtlu çorba da yapabilirsiniz.
  • Semizotu tek başına doyurucu bir yemek olmadığından yanına makarna yapabilirsiniz. Ve makarna her yemek ile olduğu gibi semizotuyla da uyumlu bir gıdadır. Bunların yanına ise ek olarak yoğurt ya da mücver de tercih edebilirsiniz.
  • Semizotu yemeğinin içinde genellikle pirinç de bulunduğu için yanına pilav yapılmamaktadır ki çok fazla pirinç tüketilmiş olduğundan sizi rahatsız da edebilecek bir durumdur. Ama semizotunun yanına patatesli bulgur pilavı yapabilirsiniz. Bulgur pirinç gibi olmadığı için hem uyumlu bir yemek olacaktır hem de sağlıklı.

NOT: Semizotu et ile de yakışan bir sebzedir. Çiğ olarak veya pişmiş hiç fark etmez, iki halinin de yanına yakışır kırmızı et. Eti biftek olarak pişirmeniz durumunda üzerine semizotu da ekleyerek servis edebilirsiniz.

Semizotunun Faydaları Nelerdir?

  • Semizotunun en bilinen faydası kalp sağlığını korumasıdır. İçerisinde omega 3, glutamik asit ve aspartik asit bol miktarda bulunduğundan, ayda en az 2 kez semizotu tüketerek kalp sağlığınızı koruyabilirsiniz.
  • Antibiyotik görevi gören sebzelerden biri de semizotudur. Sık tüketilmesi halinde vücudun canlanmasını ve yenilenmesini sağlar, enerji verir. Vücudu dışarıdan gelen mikroplara karşı korur ve sık hastalanmayı engeller.
  • Böbreklerde taş ve kum oluşumunu engellediği gibi, eğer böyle bir rahatsızlığınız varsa kum ya da taşı atmanıza yardımcı olan önemli bir sebzedir.
  • Semizotu kesinlikle ishal yapmaz fakat içeriğindeki yoğun lif miktarından dolayı bilhassa kabızlık problemi çekenlerde sindirim sisteminin doğru bir şekilde çalışmasını sağlayarak kabızlığı engeller.
  • Semizotu tüketerek cildinizi daha genç, daha canlı tutabilirsiniz. Bunun yanında semizotu ile hazırlanan maskelerde de yine ilk yapışta etkisini gösterecek kadar cildin iyileşmesini sağlamaktadır. Fakat şunu da belirtmeliyiz ki, eğer maske olarak uyguluyorsanız ya da uygulamayı düşünüyorsanız daima doğal ve kendiliğinden yetişmiş semizotunu tercih etmelisiniz. Aksi takdirde ilaçlı olarak yetiştirilmiş semizotu cildinizde alerjik etkiye sebep olabilmektedir.
  • Semizotunu pişirerek değil de daha çok salatada çiğ olarak tüketmek bir nevi antidepresan etkisi yapıyor diyebiliriz. Kişinin günlük stresinin azalmasına yardımcı oluyor ve kişinin daha iyi hissetmesini, rahatlamasını sağlıyor.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ