Lahana Sarması Yanına Ne Gider?
Lahana sarması belki de lahananın en sevilerek tüketildiği halidir. Lahana sarması da aynı yaprak sarması gibi sarılır fakat yanında sunacağınız yemekler konusunda biraz daha seçicidir. Çünkü lahananın kendine has bir lezzeti ve doyuruculuğu olduğundan, yanında da bir o kadar günlük ve hafif yemekler istemektedir.
Lahana Sarması Yanına Ne Gider?
1. Menü
Lahana sarması genellikle etli olarak yapıldığı için aslında ana yemek olarak servis edilebilmektedir. Bu yüzden yanına yapacağınız yemeğin de yukarıda bahsetmiş olduğumuz gibi doyurucu olmasından ziyade uyumlu olması daha doğru olacaktır. Keza lahana sarması başlı başına doyurucu bir ana yemektir. Etli yemeklerde genellikle hem sindirimi kolaylaştırdığı hem de tadının uyumundan dolayı rahatlıkla cacık tercih edebilirsiniz. Bunun yanında makarna da bu iki yemeğe gayet uyumlu bir yemek olacaktır.
2. Menü
Yine lahana sarmasının yanına gidebilecek bir diğer alternatif ise hafif bir çorba ve kompostodur. Çorba olarak ezogelin veya süzme mercimek çorbası tercih edebilir, sindirimi yine kolaylaştırması açısından komposto tercih edebilirsiniz.
3. Menü
Lahana dolmasını ana yemek değil de bir çeşit olarak ve az miktarda yaptıysanız et yemeği ve salata ile de gayet uyumlu olacaktır. Aynı şekilde öncesinde yine hafif diyebileceğimiz mercimek çorbası ve makarna ile de masanızı doyurucu hale getirebilirsiniz.
Lahana Sarması Yapımında Püf Noktalar
- Alacağınız lahanaların taze olması, yemeğe lezzetini vermesi açısından oldukça önemlidir. Lahana alırken kesinlikle sararma, çürüme ya da yumuşama olmamasına dikkat etmeniz önemlidir.
- Lahana üzüm yaprağı gibi ince ve hassas değildir. Bundan dolayı doğru bir şekilde kaynamamış olması yeterince yumuşamamasına sebep olacağından, sıklıkla kırılma ya da yırtılma meydana gelebilir. Bu yüzden lahanayı yumuşayana kadar haşlamalı ve aynı üzüm yaprağında olduğu gibi kaynattığınız lahanayı soğuk suya batırmalısınız.
- Sıra geldi en önemli püf noktaya. Özellikle sarmakta zorlananları ilgilendiren bir püf noktadan bahsedeceğiz; lahananın sarılması kimilerine göre zor geldiği için sarmaya karar vermeden 2 gün öncesinde lahanayı iyice kaynatın ve soğuttuktan sonra buzdolabı poşetlerine hava almayacak şekilde yerleştirdikten sonra buzdolabınızın dondurucu kısmına kaldırın. Bir gece bu şekilde bekledikten sonra saracağınız zaman lahanayı çıkarın ve çözülmesini bekleyin. Çözüldükten sonra yapraklar daha da incelecek ve sarımı daha kolay hale gelecektir.
Lahananın Hayatımızdaki Yeri
Aslında hayatımızda iki çeşit lahana var; beyaz lahana ve kara lahana. Kara lahana ile de sarma yapılabiliyorken, bu konuda genellikle lezzetinden dolayı beyaz lahana tercih edilir. Yine kara lahana ise daha ağırlıklı olarak çorba yapımında kullanılmaktadır.
Kara lahana hemen hemen herkesin bahçesinde rahatlıkla yetiştirebileceği bir sebzeyken, beyaz lahana biraz daha ilgi isteyen bir sebzedir. Fakat her iki sebze de, gerek lezzet gerek görüntü olarak birbirinden farklı olsa da aslında vücudumuza sağladığı faydalar aynıdır. Lahana, içeriğinde birçok vitamin ve lif içermektedir. Bu iki bileşenle ise aslında hem bağışıklık sistemimiz korunuyor hem de sağlıklı bir şekilde kilo verebiliyoruz. Bunların yanında kalp ve karaciğer dostu da olan bu sebzenin daha birçok faydası bulunmaktadır. Bu yüzden özellikle küçük yaşlardan itibaren sıklıkla tüketilmesi oldukça önemlidir.