Soğuk Çay Bozulur mu?

Soğuk Çay Bozulur mu?

Çay ülkemizde en çok tüketilen içecekler arasında ilk sıralarda yer almaktadır. Karadeniz bölgesinin doğu kesiminde rahatlıkla yetiştirilen çay bitkisi özellikle Rize ilinde çok fazla miktarlarda yetiştirilmektedir. Yetiştirilen çay bitkilerinin yapraklarının toplanarak çeşitli fabrikasyon işlemlerinden geçirilmesinin sonucunda çay içeceği toz halde elde edilmiş olunur. Elde edilen bu çay tozları da demlenerek çay içeceği elde edilir. Ülkemizde genellikle sıcak çay tüketilse de çayın farklı tüketim çeşitleri de bulunmaktadır. Ülkemizde sıcak çaydan sonra en çok tüketilen çay ise soğuk çaydır.

Genellikle satın alınarak tüketilen soğuk çayın evlerde de yapımı mümkündür. Gerek satın alınarak gerekse de evde yapılarak temin edilmiş olunan soğuk çay ise uygun koşullarda saklanmalıdır. Uygun koşullarda saklanmayan soğuk çay zaman içerisinde bozularak sağlığı tehdit edici bir özelliğe bürünür. Bu nedenle soğuk çayın saklanma koşulları ve saklanma süreleri oldukça önem kazanır. Bu koşulları sağlamak için yapılması gereken bazı işlemler bulunmaktadır.

Soğuk Çay Nasıl Saklanır?

1-)Buzdolabında Saklama Yöntemi

Soğuk çayın bozulmasını geciktirmek için en çok tercih edilen saklama yöntemi buzdolabında saklama yöntemidir. Bu yöntem ile soğuk çayın olabildiğince uzun süre saklanması mümkündür. Bunun için bazı noktalara dikkat etmek gerekir. Öncelikli olarak çayın açılmış olup olmadığı önem kazanmaktadır. Eğer sahip olduğunuz soğuk çay açılmamış bir paket içerisinde ise ve bu çayı satın alarak temin etmiş iseniz soğuk çayı buzdolabına yerleştirerek üzerinde bulunan son tüketim tarihine kadar saklayabilirsiniz.

Ancak sahip olduğunuz çay açılmış ise kısa süre içerisinde tüketmeniz gerekir. Açık olan soğuk çayınızı satın alarak elde etmişseniz içerisinde bulundurduğu katkı maddeleri nedeni ile bu çay ev yapımı soğuk çaya oranla çok daha uzun süre saklama olanağı sunmaktadır. Yine içerdiği katkı maddelerine bağlı olarak farklı sürelerde bozulma meydana gelebilir.

Bunun için çayın kokusuna ve görünümüne dikkat etmek gerekir. Çayın yüzeyinde küflenmeler meydana gelmiş ise çay bozulmuş demektir ve kesinlikle tüketilmemelidir. Küflenmeler oluşmamış ise çayın kokusuna bakmak gerekir. Soğuk çayınızın kokusunda herhangi bir farklılık dikkatinizi çekiyorsa bu çay bozulmuş demektir. Ancak çayın kokusunda ve görünümünde bir farklılık görememiş iseniz çayın tadına bakmanız gerekir. Bunun için çaydan bir yudum içerek çayın tadında bir farklılık olup olmadığına dikkat edin. Eğer dikkatinizi çeken bir durum söz konusu değil ise çay bozulmamış demektir ve bu çayı rahatlıkla içebilirsiniz.

2-)Dışarıda Saklama Yöntemi

Dışarıda saklama yöntemi her ne kadar uygulanabilir bir yöntem olsa da uzun soluklu bir saklama yöntemi değildir. Bu nedenle kısa süre içerisinde tüketilmeyecek olan çaylar mutlaka buzdolabına koyulmalıdır. Dışarıda saklama yöntemi ile çayı 24 saat içerisinde tüketmek gerekir. 1 günün geçmesinin ardından çay tazeliğini kaybederek bozulmasına neden olacak olan bakterilerin ve mikroorganizmaların oluşma süreci başlar. Bu nedenle dışarıda 1 günden fazla bekleyen çayların tüketilmemesi önerilir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ