Sumak Nasıl Saklanır?

Sumak Nasıl Saklanır?

Çalı görünümündeki bir bitki türü olan sumak aynı zamanda da bu bitkinin tohumlarının çeşitli yöntemler ile öğütülmesi sonucu oluşan baharata verilen bir isimdir. Sumak bitkisinin daire şeklindeki kırmızı ve küçük taneli tohumları bulunmaktadır. Bu tohumlar ekşi bir tada sahiptir. Bu nedenle sumak bitkisinin tohumları sofra tuzu ile birlikte öğütülerek baharat olan sumak elde edilir.

Sumak, bulgur ya da pirinç gibi sıvı çekme özelliği oldukça yüksek olan bir baharat türüdür. Bu durumda saklanması konusundaki en çok dikkat edilmesi gereken noktadır. Aksi takdirde sumak çok kısa sürede tadını ve lezzetini kaybederek kullanılmaz hale gelebilir.

Bunun yanı sıra sıcaklık da sumağın saklanma koşulları için oldukça önemli bir faktördür. Sumağın saklanması konusunda dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta da sumağın koyulduğu kaptır. Bu nedenlere dikkat ederek doğru yöntemlerin uygulanması sumağın uzun süre muhafaza edilmesini sağlamaktadır.

Sumak Nasıl Muhafaza Edilir?

1-)Nemsiz Ortamda Saklama

Nem sumağın kısa süre içerisinde bozulmasına neden olan en büyük etkendir. Bu nedenle sumağın saklanması konusunda en çok dikkat edilmesi gereken nokta nemden uzak bir yerde saklamaktır. Bunun için doğrudan güneş ışığı almayan alanlar oldukça idealdır. Ayrıca sıvı malzemelerden uzak bir alanda muhafaza etmek de sumağı uzun süre saklama konusunda oldukça etkilidir.

Bu nedenle sumak güneş ışığı almayan, serin ve kuru bir ortamda saklanmalıdır. İçerisinde sıvı olmayan mutfak dolapları ya da kilerler sumak saklamak için en ideal ortamlardır.

2-)Saklama Kabında Saklama

Saklama kabı sumak saklamak için en çok dikkat edilmesi gereken noktalardan birisidir. Çünkü her ne kadar nem koşulu yerine getirilmeye çalışılsa da nemi sıfıra indirgemek mümkün değildir. Bu nedenle de doğru bir saklama kabı kullanılmaması durumunda sumak nemden etkilenecektir. İçerisine sumak koyulan kapların plastik kaplar yerine cam kavanozlar olması çok daha uzun süre muhafaza edebilme olanağı sağlamaktadır. Bu nedenle sumaklar vakumlu kapakları olan cam kavanozlar içerisinde saklanmalıdır.

3-)Buzdolabında Saklama

Buzdolabında sumak saklamak aslında çok sık tercih edilecek bir yöntem değildir. Çünkü buzdolabının içinde gerek sıvı gerek katı malzemeler olmasından dolayı nem oranı yüksek olan bir alandır. Ancak sumak sıcaktan da çok fazla miktarda etkilendiği için sıcak yaz aylarında sumağı vakumlu bir kapağa sahip olan cam kavanoz içerisinde buzdolabına kaldırmak çok etkili bir yöntemdir.

NOT: Sumağı tohum olarak saklamak en etkili yöntemdir. Bunun için evinizde öğütücü bulunuyorsa sumağı tohum olarak elde edip, kullanmadan önce öğütmek en etkili yöntem olacaktır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ