Tektaş Yüzüğün Gerçek Olup Olmadığı Nasıl Anlaşılır?

Tektaş Yüzüğün Gerçek Olup Olmadığı Nasıl Anlaşılır?

Tektaş yüzük olan adlandırılan mücevherlerde, tek taş kısmı pırlantadan oluşmaktadır. Pırlanta da az bulunan değerli bir madeni taştır. Bu kadar önemli bir taş satışa sunulduğu zaman elbette ki kolay alınabilir bir fiyatı da olmamaktadır. Durum böyleyken, aldığınız tek taşın imitasyon olup olmadığını anlamak da önemli bir hal alıyor.

Tektaş Yüzük Gerçek Olup Olmadığı Nasıl Anlaşılır?

Günümüzde teknoloji o kadar ilerledi ki, bazı imitasyon yüzükleri gerçeğinden ayırt etmek neredeyse imkansız hale geldi. Aldığınız tek taşın gerçek bir pırlanta olup olmadığını anlamıza yardımcı olacak ipuçları vereceğiz size. Fakat en sağlıklı sonucu aldığınız kuyumcu dışında, başka bir kuyumcuya göstererek öğrenebilirsiniz. İpuçlarımıza gelecek olursak;

1-)Pırlantanız Şeffaf Mı?

Gerçek pırlanta taşı şeffaf değildir. Yani bir kitap, dergi üzerine koyduğunuzda arkadaki yazıyı okumak imkansızdır. Fakat imitasyon ürünlerde bu durum tam tersidir.

Belirtmemiz gerekir ki, bazı pırlanta ürünler, ince kesim olmasından dolayı arka planı rahatlıkla gösterebilmektedir. Eğer yüksek bir meblağ ödemişseniz ve ince kesim pırlanta olarak almamışsanız, bu da bir çeşit aldatma olabileceğinden yine aldığınız yer ile görüşebilirsiniz.

2-)Pırlantanız Parlak Mı?

Gerçek olan tek taş yüzüklerde bulunan pırlanta parlaktır. Yani özellikle güneş ışınlarına ya da bir ışığa maruz kaldığında hemen kendini belli eden bir parlaklığa sahiptir. Canlı bir görüntüsü vardır bu yüzden. Eğer aldığınız tek taş bu şekilde parlamıyorsa hatta daha mat bir taşa sahipseniz kolaylıkla imitasyon olduğunu düşünebilirsiniz. Keza gerçek pırlantanın parlamama gibi bir ihtimali kesinlikle yoktur.

3-)Su Testi

Pırlantanın gerçek olduğunu anlamak için belki de en güvenilir testtir diyebiliriz. Bu testte yüzüğünüz pırlanta dahi olsa aslında kalitesini de anlamış oluyorsunuz. Öncelikle bir bardak suyun içine tek taş yüzüğünüzü atın. Eğer batıyorsa gerçek olduğunu düşünebilirsiniz. Çok güvendiğiniz birinden aldıysanız ve tek taş batmıyorsa, ya imitasyondur ya da piyasadaki değeri oldukça düşük bir tektaştır. Yani yukarıda da belirttiğimiz gibi, ince kesim bir pırlanta da suda batmamaktadır.

4-)Pırlantanıza Üfleyin

Pırlantanın gerçek olup olmadığı hakkında fikir sahibi olmak istiyorsanız, taşın buğulanmasını sağlayabilirsiniz. Gerçek pırlanta üzerinde buğu tutmaz hemen buğu dağılır fakat imitasyon olan ürünlerde buğu daha geç dağılır.

Tektaş Yüzük Alırken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Tektaş yüzük alacağınız zaman önceliğiniz tanınan ve bilinen bir kuyumcudan almaya özen göstermelisiniz. Böylece kafanızdaki ilk soru işaretini netleştirmiş olursunuz. İkinci dikkat edilmesi gereken durum ise fiyattır. Unutmayın ki, ucuza satılan pırlantalar ince kesim ya da imitasyondur.

Yine aynı şekilde alacağınız pırlantanın sertifikasının olması gerekmektedir. Yani hiç bir kuyumcu sertifikasız mücevher satmamaktadır. Aldığınız ürünün sertifikalı olup olmadığı ya da garanti belgesinin olması oldukça önemlidir. Böylece sizden kaynaklanmayan bir sebepten dolayı problem yaşadığınızda kolaylıkla değiştirebilme ya da tamir ettirme hakkına sahip olmuş olursunuz.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ