Turşuya Nohut Neden Konur?

Turşuya Nohut Neden Konur?

Turşu kurarken bilhassa dikkat edilmesi gereken püf noktalar vardır ve bunlardan birisi de nohuttur. Özellikle turşuyu ekşi sevenler için. Turşunun içine koyacağımız nohut aslında turşunun biraz daha hızlı bir şekilde ekşimesini sağlamaktadır. İlla nohut koymanız gerekiyor mu? Aslında hayır. Ama kesinlikle turşu yaparken bazı püf noktalara dikkat etmekte fayda var.

Turşuya Nohut Neden Konur?

Turşu ekşi bir gıdadır. Nohut ise bu ekşiliğin daha çabuk olması istendiği durumlarda kullanılır genellikle. Malzemeler içinde olmazsa olmaz değildir ama ekşi sever biriyseniz birkaç nohut atarak turşunuzun daha çabuk ekşimesini sağlayabilirsiniz.

Turşu yaparken dikkat edilmesi gereken bir çok püf nokta bulunmaktadır aslında. Fakat bizim size önerebileceğimiz en önemli püf nokta bir büyüğünüzün tarifidir. 😊

Turşu Yaparken Dikkat!

Turşu kurmak çok basit diyenlere çok da kulak asmayın. Çünkü turşu yaparken de dikkat edilmesi gereken ve hatta sağlığı tehdit edebilen noktalar bulunmaktadır. Biz sizi hiç yormadan hemen başlayalım;

  • Gıdalarda sağlığı riske atan en önemli nokta aslında bakterilerdir. Evet hayatımızın her alanında, vücudumuzda yani her yerde ne kadar dikkat etsek de bakteriler var. Ama bunlardan en az seviyede etkilenmek de bizim elimizde. Turşu ile bakteri ne alaka diye düşünebilirsiniz fakat turşu bir salamuradır ve salamura işlemi sebzelerin aslında bozulmaması için yapılan bir işlemdir. Çürümeye başlamış sebzelerin turşu yapılması, kullanması bakterilerin daha hızlı bir şekilde üremesine sebep olacağından sağlığınız için tehdit oluşturabilmektedir. Aynı şekilde musluk suları da öyle. Günümüzde musluk sularını içemememizin en büyük nedeni yeterince hijyenik olmamasıdır. Bu suyun turşuda kullanılması da bu yüzden riskli olabilmektedir.
  • Turşu yaparken sentetik tuz kullanmaktan kaçınmanızı öneriyoruz. Hatta sadece kaya tuzu kullanmanız turşunun lezzeti için en ideali olacaktır. Çünkü sentetik tuz turşunun erimesine neden olabilmektedir.
  • Turşu yaparken dikkat edilmesi gerekenlerden biri de turşunun kurulacağı kap ve sebzelerin temizliğidir. Kabın temiz olmaması da yine turşunun olması gereken lezzeti engelleyecek bir unsurdur. Bu yüzden turşu yapmadan önce muhakkak kullanacağınız bidonun temizliğinden emin olmalısınız.
  • Turşu serin ve kuru bir ortamda muhafaza edilmelidir. Eğer turşunun sağlıklı bir süreç geçirerek olmasını istiyorsanız bulunduğu ortama dikkat etmelisiniz.

Turşu Bozulur Mu?

Turşu yapısı itibariyle bozulmayacakmış gibi dursa da, her gıdada olduğu gibi muhafaza koşullarına dikkat edilmediği zaman turşu da bozulur. Turşuyu yaparken bazı püf noktalara dikkat ederek daha uzun süre saklanmasını sağlayabilirsiniz fakat tüketilmeye başladıktan sonra da yine bozulmaması için dikkat edilmesi gereken bazı noktalar vardır.

Turşu belli bir süre oda sıcaklığında bekletilerek yapılır ve bu yüzden nasıl saklanacağı çoğu zaman kafa karıştırır. Eğer 5-6 kilo turşu yaptıysanız bu turşu olduktan sonra muhakkak tüketeceğiniz miktarda bir kısmını ayırmalısınız. Böylece turşunun sık sık hava ile temas etmesini engelleyerek daha uzun süre muhafaza edebilirsiniz.

Turşuyu ayırdığınız kısmı daima buzdolabında saklamalısınız. Kalan turşuyu ise yine serin ve kuru bir yerde muhafaza etmeye devam edebilirsiniz. Turşu açıldıktan sonra aylarca saklanmaya müsait değildir. Belli bir süre geçtikten sonra maalesef bozulmaya başlayacaktır. Bozulduğunu ise kokusundan ve tadından rahatlıkla anlayabilirsiniz. Turşu normalde ekşi ve güzel bir kokuya sahiptir. Bozulmaya başladığı andan itibaren ise bu koku daha keskin ve rahatsız edici bir hal alır. Eğer koku sizi ikileme düşürürse de yine her gıdada yaptığımız gibi tadına bakarak da bozulup bozulmadığını kolaylıkla anlayabiliriz. Bozulmuş olan turşu tat ve kıvam olarak yenmeye müsait olmadığı için şu ana kadar zehirlenme gibi bir vaka ile karşılaşılmamıştır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ