Ütü Lekesi Nasıl Çıkar?

Ütü Lekesi Nasıl Çıkar?

Ütü gömleklerin, pantolonların, kazakların başta olmak üzere evde kullanılan masa örtülerinin, tüllerin düz ve hoş görüntüye sahip olabilmesi için ev hanımları tarafından sıkça kullandığı bir ev aletidir. Yüksek ısı ve su buharı sayesinde kırışıklıklar açılmaya çalışılır. Ütü yapımı esnasında dikkat edilmesi gereken hususlar bulunmaktadır.

Kullanılması gerekenden daha yüksek ısı kullanılması, ütü içerisindeki suyun kireçli olması, ütünün uzun süre eşya üzerinde tutulması gibi nedenlerden kaynaklı nesne üzerinde ütü lekesi oluşabilmektedir. Oluşan ütü lekesini kıyafete zarar vermeden çıkarabilmek için aşağıdaki yöntemlerden birini seçerek kullanabilirsiniz. Bu yöntemlerin etkili bir sonuç vermesi için adımları dikkatli bir şekilde takip ettiğinizden emin olunuz.

1-)Oksijenli Su Kullanın

Oksijenli su, leke çıkarıcı olarak sık sık kullanılmakta olan bir kimyasaldır. Bu kimyasalı seyrelterek kullanın. Aksi halde kıyafetinize zarar verebilirsiniz. Yarım çay bardağı oksijenli su ile yarım su bardağı suyu karıştırınız. Bu karışım içerisinde ıslattığınız pamuklu bez ile ütü lekesi olan yerleri siliniz. Bu işlemi bir kaç sefer uygulamanız gerekebilir.

2-)Sirkeli Su Kullanın

Ütü yapımı esnasında yanlış ısının kullanılması ya da kumaşın kendine özel özelliklerine bağlı olarak ütü işlemi sonrasında parlak bir görüntü meydana gelebilir. Oluşan parlaklığı düzeltmek için kullanacağınız bir yöntemdir. Yapmanız gereken ılık su içerisine birkaç damla sirke ilave ediniz. Bu karışım içerisinde ıslattığınız bir tülbenti iyice sıkarak, nemli hale getiriniz. Nemli hale getirilen tülbent ile parlaklık oluşan yerleri hafif hafif siliniz.

3-)Tuz Kullanın

Tuz kullanarak da ütü lekesinden kurtulabilirsiniz. Burada yapmanız gereken bir miktar pamuğu ıslatmak ve ardından tuz içerisine batırmak. Tuzlu pamuk ile ütü lekesi oluşan bölgeyi güzelce ovunuz. Lekenin boyutuna bağlı olarak bu işlemi birden fazla kez uygulamanız gerekebilir. Tuz oluşan yağlı lekeleri de çıkarmaya yardımcı olmaktadır. Aynı anda iki lekenin çıkarılmasında yararlanabilirsiniz.

4-)Boraks Kullanın

Boraks, ev hanımları tarafından sık sık kullanılan bir maddedir. Özellikle temizlik işleri başta olmak üzere boraks ev işlerinde sık sık kullanılır. Boraksı ütü tarafından oluşan lekeleri çıkarmak için de kullanabilirsiniz. Bir miktar boraksı bir kap içerisine koyunuz ve üzerine bir bardak su ilave ediniz. Bir süre boraksın erimesini bekleyin. Bu işlemin ardından boraks karışımını kullanarak ütü lekesi oluşan yerleri güzelce siliniz. Büyük lekelerde bu karışım ile yıkayabilirsiniz. Ardından bol su ile kıyafeti durulamayı unutmayınız.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ