Kahvenin Taze Kalması Nasıl Sağlanır?

Kahvenin Taze Kalması Nasıl Sağlanır?

Kökboyasıgiller ailesine ait olan coffea cinsinde yer alan bir ağacın çekirdekleri kahve denir. Kahve çekirdeklerinin öğütülüp toz hale getirilmesi sonucunda su ya da süt ile karıştırılarak hazırlanan içecekler kahveyi oluşturmaktadır. Kahve kendi içinde oldukça çeşitli bir içecektir. Bizim ülkemizde ise en çok tüketilen kahve çeşitleri iki başlık altında toplanmaktadır.

Bunları Türk kahvesi ve nescafe olarak sıralayabiliriz. Ancak ne tür kahve tüketilirse tüketilsin her kahve için ortak olan ve en çok önemsenen konu kahvenin tazeliğidir. Taze kahvenin lezzeti çok daha yoğun olduğu için büyük bir keyif ile tüketilir. Ancak kahveyi kısa süre içinde tüketmek pek mümkün değildir. Bu nedenle kahveyi taze olarak muhafaza etme konusu oldukça önemli bir konu haline gelmiştir. Kahvenin taze kalmasını sağlamak için uygulanabilecek birkaç basit yöntem bulunmaktadır.

Kahvenin Bayatlamaması için Ne Yapılmalı?

1-)Çekirdek Kahve Tüketimi

Çekirdek kahve tüketimi kahvenin taze olarak uzun süre saklanmasında oldukça etkilidir. Uygulaması da oldukça kolay olan bu yöntem için ilk yapılması gereken kahveyi alırken toz olarak almak yerine çekirdek olarak almaktır.

Çekirdek olarak almış olduğunuz kahveyi cam ve sıkı kapaklı bir kavanozda muhafaza etmelisiniz. Her tüketimden önce mutlaka tüketeceğiniz miktar kadarını öğüterek kahvenizi hazırlayın. Bu şekilde her bardakta taze bir kahve içmiş olursunuz.

2-)Hava Almasını Engellemek

Kahvenin taze kalmasını sağlamak için dikkat edilmesi gereken en önemli nokta hava almasını engellemektir. Kahve hava aldığı zaman çok kısa süre içerisinde bayatlamaya başlar. Bu nedenle almış olduğunuz kahveyi mutlaka sıkı kapaklı bir kavanozda ya da saklama kabında saklamanız gerekir.

Bunun yanı sıra kullandığınız kabın küçük hacimlerde olmasına dikkat edin. Kapağını her açtığınızda hava alacağı için tüm kahveyi aynı kabın içerisinde saklamak kahvenin çok daha kısa sürede bayatlamasına neden olur. Bu nedenle birkaç küçük kap kullanmak kahvenin taze kalma süresini uzatacaktır.

3-)Buzdolabının Dışında Saklamak

Buzdolabında kahve saklamak en çok yapılan yanlışlardan birisidir. Aromasının bozulmasını engellemek ve ısıdan etkilenmemesini sağlamak adına buzdolabına koyulan kahvelerde nem oluşumu gözlenir. Kahvede oluşan nem ise kahve tadında değişimlerin oluşmasına neden olmakadır.

Bu nedenle kahveleri oda sıcaklığında ocaktan ve fırından uzak bir alanda saklamak gerekir. Böylece havadan etkilenmesini engelleyerek daha uzun süre taze kalmasını sağlamış olursunuz.

4-)Alınan Kahve Miktarı

Kahveler çok büyük gramajlarda satılmasa da alınan kahvelerin tazeliğini korumak için bu miktarlara dikkat etmek gerekir. Kahve tüketiminizi göz önünde bulundurarak kahve almalısınız. Çok fazla miktarlarda alınan kahveler uzun süreler içersinde tüketilemeyeceği için bayatlamaya başlar.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ