Kurumuş Domates Lekesi Nasıl Çıkar?

Kurumuş Domates Lekesi Nasıl Çıkar?

Yemek yaparken domates doğranma esnasında domatesin suyunun sıçrayarak kıyafeti batırması hemen hemen hepimizin başına gelmiş bir olaydır. Domates leke yapan bir sebzedir. Lekenin kolay çıkması için kurumasını beklemeden hızlı bir şekilde müdahale etmek gerekir.

Kurumuş domates lekesi, kumaşa daha fazla işlediği için çıkarılması biraz daha zahmetli ve zaman alıcıdır. Yapılması gereken aşamalar aşağıda anlatılmaktadır.

1-)Ilık Suda Bekletin

Kuruyan domates lekesinin çamaşır makinesinde yıkanırken kolayca çıkmasını sağlamak amacıyla öncelikli olarak lekeli bölgeyi ılık suda bekletmemiz gerekmektedir. Lekeli bölge ılık suda yumuşar ve kumaş dokusundan daha kolay bir şekilde çıkar.

2-)Bulaşık Deterjanı Kullanın

Bulaşık deterjanı yağ çözme etkisi yüksek olan bir kimyasaldır. Bu kimyasalı lekeli bölgeye sürün ve ardından eliniz ile yumuşak hareketlerle çitileyin. Bu işlemin ardından bir buzu lekeli bölgenin üzerinde gezdirin.

Buz, bulaşık deterjanının çıkardığı lekenin kumaş içine tekrar dağılımını önlemektedir. Bu aşama kesinlikle atlanmamalı ve uygulanmalıdır.

3-)Sirke Kullanın

Özellikle bulaşık deterjanı ile yıkanılan lekeli bölgede hala az miktarda da olsa bir domates lekesi var ise bölge sirkeli su ile ıslatılmış bir bezle silinmelidir. Bu işlem yapılırken lekenin az olduğu bölgeden çok olduğu bölgeye doğru bir hareket izlenmeli ve lekenin yayılması önlenmelidir.

Sirkeli bez ile silmek yerine lekeli bölgeyi sirkeli su içerisinde de bekletebilirsiniz. Yalnız bu işlemi yaparken fazla sirke kullanılmadığından ve kıyafetinize zarar vermediğinizden emin olunuz.

NOT: Kurumuş domates lekesini çıkarmak için yukarıda anlatılan yöntemleri uygulamadan önce yapmanız gereken ilk iş kuruyan ve kıyafet üzerinde bir tabaka oluşturan domates kalıntılarını ayırmak olmalıdır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BÄ°R YORUM YAZ