Yoğurt Mayalarken Sert Olması İçin Ne Yapmalı?

Yoğurt Mayalarken Sert Olması İçin Ne Yapmalı?

Hazırlamış olduğunuz yoğurdun normal kıvamından daha sert olması için kullandığınız malzemelere ve yapımına bilhassa dikkat etmek gerekmektedir. Yoğurt yaparken kullanılan tek bir tarif vardır. Malzemelerin yeterince taze olmaması, yaparken aceleci davranmak ya da mayalanma evresinde iyi bir şekilde yoğurduğunuzu muhafaza etmediyseniz, bunların sonucunda yoğurdunuz normalden daha yumuşak olacaktır.

Yoğurt Mayalarken Sert Olması İçin Ne Yapmalı?

  • Kullandığınız malzemelerin tazeliğinden emin olmalısınız.
  • Yoğurdun yapımında, yani daha sütü kaynattığınız evrede, süt kaynar kaynamaz ocaktan almamalısınız. Süt kaynadıktan sonra 10 dakika daha kaynatmaya devam etmeli, daha sonrasında ise çok üst tabakayı dağıtmayacak şekilde karıştırarak 6-7 dakika daha bu şekilde kısık ateşte kaynatmaya devam etmelisiniz. Yani süt kaynamaya başladıktan 15 dakika sonra tencerenizi ocaktan almanız gerekmektedir.
  • Yoğurdu mayaladıktan sonra iyi bir şekilde sarmanız gerekmektedir. Yoğurt belli bir ısı da mayalandığı için bu ısıyı korumak oldukça mühimdir. Yoksa yoğurt sulu olacaktır. Bunu en başından engellemek için ise polar battaniye kullanmak sizi kurtaracaktır. Şöyle ki elinizde polar battaniye, atkı gibi kalın ısı verecek ürünler var ise bu ürünlerle tencerenizi sarın.
  • Tencerenizi sardıktan sonra mümkün olduğunca ayak altı olmayan, herkesin gelip tencereyi hareket ettiremeyeceği ya da kapağını açamayacağı bir yer olması gerekmektedir. Çünkü tencere bu şekilde sarılmış olarak en az 5 saat sabit bir şekilde kalmalıdır. Hareket etmesi, mayalanma esnasında hava alması ve bunlara bağlı olarak ısısının düşürülmesi yoğurdun olması gereken kıvama ulaşmasını engelleyecektir.
  • Son olarak ise saklanma koşuludur. Yukarıda bahsettiğimiz süreyi, yani 5 saat bekledikten sonra yoğurdu buzdolabına koyabilirsiniz. Fakat buzdolabında da yine birkaç saat hiç açılmayacak şekilde kalmalıdır. Kendi kıvamına geldikten sonra rahatlıkla tüketebilirsiniz.

Ev Yapımı Yoğurt Nasıl Muhafaza Edilmelidir?

  • Yoğurt olduktan sonra kesinlikle oda sıcaklığında bekletilmemelidir. Bakteri üretebilen bir gıda olmasından dolayı, oda sıcaklığında beklemiş olan yoğurt çabuk ekşiyecektir.
  • Yoğurdu her zaman buzdolabında muhafaza etmelisiniz.
  • Hava almadığından emin olmanız gerekmektedir. Yoğurt tüketeceğiniz zaman parça parça tencerenin ağzını açıp sürekli hava almasına sebep olmak yerine, tüketilecek miktarı bir kaba bölerek bu şekilde asıl yoğurdun sık sık kapağının açılmasını yani hava almasını engellemiş olursunuz.

Yoğurdun Bozulduğu Nasıl Anlaşılır?

Yoğurdun bozulduğunu ilk bakışta anlamak zor olsa da tadına bakarak ve koklayarak kolay bir şekilde anlayabilirsiniz. Kokusunda ya da tadında ekşilik var ise yoğurt bozulmuştur. Eğer görüntüsünde de sulu ve renginde koyuluk meydana geldiyse, bu şekilde kesinlikle tüketmemeniz gerektiğini hatırlatalım.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ