Yulaf Nasıl Saklanır?

Yulaf Nasıl Saklanır?

Yulaf buğdaygiller ailesine ait olan bol nişastalı bir tarım bitkisidir. Ülkemizde genellikle hayvan yemi olarak kullanılmaktadır. Ancak yulaf insan sağlığı için oldukça faydalı bir besindir. Yulaf salkım başaklarında gelişimini tamamlayan tahıl tohumlarından elde edilmektedir. Bu tohumlar mutfaklarda kullanılmadan önce genellikle bazı işlemlerden geçer. Bu işlemlerden en çok uygulanan öğütme işlemidir. Diğeri ise ezme işlemidir.

Mutfaklarda öğütülmüş ya da ezilmiş olarak bulunan yulaf ekmek yapımında, hamur işi besinlerin hazırlanmasında ve sütlü ara öğün ya da kahvaltılıkların hazırlanmasında kullanılabilir. Her ne kadar kullanım açısından oldukça pratik ve lezzetli bir besin olsa da saklanma koşullarına dikkat etmek gerekir.

Uygun şartlarda saklanmayan yulafın yapısında bazı değişiklikler meydana gelir ve barındırdığı yararları kaybolmaya başlar. Yulaf özellikle de yüksek lif oranına sahip olması nedeni ile kalp sağlığını korur, bağışıklık sistemini güçlendirir, kasları besler ve kan şekerini dengeler.

Yulaf Nasıl Saklanır?

1-)Nem Koşulu

Yulafı saklamak için en çok dikkat edilmesi gereken noktalardan bir tanesi nem koşuludur. Nem yulafın bozulmasında önemli bir yere sahiptir. Bu nedenle yulaf saklanırken nem oranının uygun seviyelerde olmasına mutlaka dikkat edilmesi gerekir.

Yulaf doğrudan güneş ışığı almayan kuru ve nemden uzak muhafaza edilmelidir. Bu koşullu sağlayabilmek adına yapılması gereken en önemli adım yulafın yakınında sıvı yiyecekler bulundurmamaktır. Bu şartların sağlanması durumunda uygun saklama kapları ile birlikte yulafı buzdolabında da saklayabilirsiniz.

2-)Sıcaklık

Sıcaklık yulafın bozulmasına neden olan en önemli etkenlerden bir diğeridir. Bu nedenle yulafın saklandığı ortamın sıcaklığı oldukça önemlidir. Yulafı saklamak için en ideal sıcaklık 25 derecedir. Bu ortamı sağlayabilmek için yapılabilecek en önemli adım yulafı ocak, fırın gibi ısı yayan ürünlerden uzak bir yerde muhafaza etmektir. Bu durumda yulafı saklamak için en ideal olan yerler kiler, kuru erzak dolabı gibi alanlardır.

3-)Cam Kavanozlar

Cam kavanozlar yulafı nereye koyarsanız koyun kullanabileceğiniz en etkili malzemelerdir. Yulaf sıcaklıktan ve nemden ciddi derecede etkilenen bir besin olduğu için cam kavanozlar yulafın bu hava şartlarından etkilenme riskini ortadan kaldıracaktır. Bu nedenle küçük cam kavanozlar içine yulafı boşaltıp kavanozların kapaklarını sıkıca kapatmak kullanım süresini oldukça uzatacak bir yöntemdir.

NOT: Yulaf hava şartlarından kolaylıkla etkilenebilen bir besin olduğu için saklandığı kaplar ve bulunduğu ortamın hava şartları oldukça önemlidir. Rutubetsiz, kuru ve doğrudan ışık almayan ortamlar yulafı saklamak en ideal ortamlardır. Bunun yanı sıra kendi içerisinde de nem oluşma ihtimaline karşılık yulafı yassı kaplar içerisinde saklamak gerekir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ