Derisi Soyulan Ayakkabı Nasıl Tamir Edilir?

Derisi Soyulan Ayakkabı Nasıl Tamir Edilir?

Ayakkabılar, günlük hayatımıza sıklıkla kullandığımız ve günümüzün büyük bir bölümünde bizimle birlikte olan eşyalardır. Ayak sağlığı ve rahatlığı, ayakkabı seçiminde öncelikli olmalıdır ve bu nedenle de daha çok ortopedik özellikli ayakkabılar tercih edilmelidir.

Bazı deri ayakkabılarda, suni deri ya da gerçek deri olup olmaması fark etmeksizin yeni alındıktan bir süre sonra deri soyulmaları meydana gelebilmektedir. Deride ortaya çıkan bu deformasyon için zaman kaybetmeden ayakkabıcıya gitmek yerine, evde bireysel olarak yapılabilecek bazı işlemler vardır.

Derisi Soyulan Ayakkabı Tamiri

Ayakkabının derisinde soyulma meydana gelmesi, daha çok suni derilerde ortaya çıkan bir sorundur. Gerçek deri ürünlerde uzun süreli kullanım sonucunda aşınma, soyulma ya da zedelenme durumu söz konusu olabilmektedir. Suni derinin yıpranması, gerçek deriye göre çok daha kısa zamanda gerçekleşir.

Derisi soyulan ayakkabının tamiri genellikle ayakkabıcılar tarafından yapılmaktadır. Soyulan bölüm çok derin ya da çok geniş bir alanda değilse genellikle boyama ve cilalama işlemi uygulanır. Ancak kullanılan boyanın kalitesi de son derece önemlidir. Birinci sınıf boyaların kurumasından sonra soyulan kısımla derinin asıl zemini arasında çok büyük renk farkları olmazken, kalitesiz boya kullanılarak boyanan ayakkabılarda renk farkı bariz bir şekilde görülebilmektedir. Ancak yalnızca bu kısmın boyanması kalıcı bir çözüm değildir.

Ayakkabının burun kısmında meydana gelen soyulmalar, bazen üzerine bir kat daha deri eklenerek kapatılabilmektedir. Özellikle burun kısmında ayakkabının kendi parçasıymış gibi görünen, bu izlenimi veren parça ekleme işlemi sonrasında ayakkabının burun kısmı hem yenilenecek hem de daha dayanıklı bir hale gelecektir. Bu işlem bireysel olarak gerçekleştirilemez. Bu nedenle ayakkabı tamircisi tarafından uygun deri, alet ve teçhizat kullanılarak yapılması gerekir.

Evde Deri Ayakkabı Bakımı ve Uygulamaları

  • Ayakkabı derisinin sağlam ve güçlü olmasında en önemli faktör, kullanım şeklidir. Sürekli, her gün kullanılan ayakkabılar elbette ki kısa bir zaman sonra aşınacak ve yıpranacaktır. Bu nedenle birden fazla ayakkabının dönüşümlü olarak kullanılması çok daha uygundur.
  • Deri ayakkabılarda bulunan en önemli özellik, derinin hava geçirgenliğine yani gözeneklere sahip olmasıdır. Deri ayakkabı yüzeyine sürülen parlatıcı cila bu gözeneklerin tıkanmasına ve ayağın havasız kalmasına yol açacaktır.
  • Deri ayakkabılarda temiz tutmak çok mühimdir. Temiz tutmak için her kullanım sonrasında nemli bir bezle ayakkabıların silinmesi yeterli olacaktır. Bu işlem esnasında alkol içeren kimyasallar ya da deterjan türündeki ürünlerin kullanımından kaçınmak gerekir.
  • Deri ayakkabı bakımında çok önemli olan bir nokta da, ayakkabılara yapılacak olan 3 – 4 haftada bir gerçekleştirilen periyodik bakımdır. Bu bakım esnasında bakım kremi, vazelin, badem yağı gibi malzemelerin kullanımı tavsiye edilir. Kullanılan kremlerin renksiz olmasına özen gösterilmelidir. Yahut ayakkabı renginde kremler de kullanılabilir. Bu sayede deri yüzeyinde oluşabilecek çizikler de kapatılabilecektir.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ