İyi Karpuz Seçmenin Püf Noktaları

İyi Karpuz Seçmenin Püf Noktaları

Karpuz özellikle yaz aylarında oldukça sık tüketilen oldukça çok sevilen bir meyve türüdür. Özellikle ülkemizde Diyarbakır bölgesinde meşhur olan karpuz sağlık açısından da oldukça faydalıdır. Ancak zaman geçtikçe ithal karpuzlarda raflarda azımsanmayacak oranlarda yer almaya başlamıştır. Bunun yanı sıra kabak ile de aşılama yapılmaya başlanmış olan karpuz meyvesi tat anlamında kayba uğramaya başlamıştır.

Diyarbakır karpuzu olarak bilinen karpuzlar oldukça büyük ve büyüklüğü ile lezzeti orantılıymış gibi lezzetli karpuzlardır. Ancak kabak aşısı ve ithal karpuzların raflarda yer almaya başlaması ve yaygınlaşması ile birlikte bu karpuzları bulmak ya da seçmek zorlu işlerden biri olmaya başlamıştır. İyi karpuz seçmek için herkes kendince yöntemler uygular. Herkes farklı bir şekilde anlar ancak kesin çözüm verecek oldukça kolay ve pratik yöntemler bulunmaktadır. Genellikle karpuzu tıklatarak ya da hoplatarak seçme yöntemleri yaygınlık kazanmış olsa da birçok kişi için zorlu ve garantisi olmayan yöntemlerdir.

Karpuz Seçmenin Püf Noktaları Nelerdir?

1-)Karpuzun Rengi

İyi bir karpuz seçmek için en önemli nokta karpuzun rengidir. Karpuz yerde yetişen bir meyve olduğu için her karpuzda yere değdiği bölge de renk farkı oluşur. Normal rengi yeşil olan karpuzun yere değdi bölge sarı olmalıdır. Bu bölge öncelikle beyaz olur ve karpuzun olgunlaşması ile birlikte sararmaya başlar. Bu nedenle iyi karpuz seçiminde önemli bir nokta olarak yer alır.

Karpuzun yere değen kısmı sarı ise hatta turunculaşmaya başlamış ise bu karpuz olgun demektir. Olgun olması daha tatlı olmasını beraberinde getirir. Almak istediğiniz karpuzun yere değen kısmı beyaz ise bu karpuz henüz olgunlaşmamış ve vaktinden önce koparılmış anlamına gelir. Bunun yanı sıra yeşil kısımlarının mat olması da karpuzun daha lezzetli olmasına bir işarettir. Mat karpuzlarda yeşil kısımlarını tırnağınız ile hafifçe kazıdığınızda kolayca çıkması da karpuzun iyi olduğu anlamına gelir.

2-)Karpuzun Sapı

Karpuzlar olgunlaştıkça sapları da kurumaya başlayacaktır. Bu nedenle karpuzlarının saplarının kuruluk oranları ile tatları arasında da doğru orantılı bir ilişki mevcuttur. Sapları henüz kurumamış ve yeşil olan karpuzlar olgunlaşmasını tamamlanmadan toplandığını gösterir. Olgunlaşma dönemini tamamlanmayan karpuzlar da tat olarak zayıf kalır.

3-)Karpuzun Şekli ve Boyu

Karpuzların ince uzun ve daha yuvarlak formda olmak üzere iki farklı şekli bulunmaktadır. İnce uzun karpuzlar diğerlerine göre çok daha sulu olurken yuvarlak karpuzlar çok daha tatlıdır. Bunun yanı sıra iyi karpuz seçiminde karpuzun büyüklüğüne de dikkat etmek gerekir. Meşhur Diyarbakır karpuzları büyük ve lezzetli olduğu için büyük karpuz iyidir algısı oluşmuş olsa da karpuzun çok büyük olması çok lezzetli olması anlamına gelmez. Karpuzun boyutunun ne küçük ne büyük olmaması en idealidir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ