Mide Bulantısı Kusma ve Terleme

Mide Bulantısı Kusma ve Terleme

Mide bulantısı kusma ve terleme denilince üçünün bir arada olması akla ilk olarak zehirlenmeyi getirmektedir. Gıda zehirlenmelerinde vücut zehirlenmeye karşı tepki oluşturmak için ilk olarak kusma ile zehirli etkeni vücuttan uzaklaştırmaya çalışır.

Mide bulantısı kusma ve terleme birçok hastalığının semptomları olarak ortaya çıkmaktadır.

  • Soğuk algınlığı, viral ve bakteriyel enfeksiyonların başlıca belirtileri mide bulantısı, kusma ve terlemedir. Özellikle çocuklarda ciddi kusmalar ve ateş yükselmesine bağlı olarak terleme gerçekleşmektedir. Bu tarz soğuk algınlığına eşlik eden kusma ve terlemenin olduğu olgularda ciddi bir enfeksiyon olduğu göz önünde bulundurulmalı acilen doktora giderek yardım alınmalıdır.
  • Migren gibi ciddi baş ağrısı yapan rahatsızlıklarda baş ağrısına çoğu zaman mide bulantısı eşlik etmektedir. Hatta bazı olgularda mide bulantısı migren ağrısının geleceğinin habercisidir. Migren ağrısının ileri tedavi edilmeyen evrelerinde mide bulantısı ve kusmaya terleme eşlik etmektedir.
  • İyi yıkanmamış sebze ve meyvelerden zararlı bakteriler vücudumuza geçebilmektedir. Bağırsak florasına yerleşerek vücudumuzda enfeksiyon oluşturan bakteriler belli bir süre sonra alınan besinlerin hazmedilememesine sebep olur. Yemeklerden sonra kişinin midesi bulanır. Mide bulantısına kusma ve soğuk terleme sıkça eşlik eder.
  • Mide bulantısı kusma ve soğuk terleme genellikle kalp krizinin habercisi olarak da bilinmektedir. Özellikle abdominal bölgeden bıçak saplanır şekilde görülen kalp krizinde mide bulantısı, kusma ve terleme çok sık görülür.

Mide Bulantısı Kusma Nasıl Geçer?

Öncellikle mide bulantısı ve kusmaya sebep olan etken bulunmalıdır. Akut bir rahatsızlıktan kaynaklı mide bulantısı ve kusmada öncelikle bu rahatsızlık ortadan kaldırılmalıdır. Bunun için bakteriyel kaynaklı rahatsızlıklarda antibiyotik tedavisi öncelikli olarak tercih edilmelidir. Ama unutulmamalıdır ki antibiyotik tedavisinde mutlaka doktorunuza danışınız.

Yolculuktan kaynaklanan mide bulantısı ve kusma tıpta taşıt tutması olarak geçmektedir. Bu rahatsızlıkta skopolamin kullanımı bulantı ve kusmanın geçmesini sağlamaktadır. Skopolamin içeren preparatlar piyasada mevcuttur. Yolculuktan yarım saat önce alınması etki etmesi için yeterlidir.

Mide bulantısı ve kusma için bitkisel çözüm olarak her daim akla gelen tabi ki de nane limondur. Nane limonda kusma ve mide bulantısını asıl geçiren etkin madde nanenin taşıdığı mentholden kaynaklıdır.

Uzun süredir geçmeyen mide bulantısı, kusma ve terleme durumlarında mutlaka uzman bir hekime başvurunuz. Bu semptomlar bazı hastalıkların asemptomatik seyirlerinde sıkça karşılaşılan durumlardır. Erken teşhis ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ