Ameliyat Sonrası Ayak Şişmesi

Ameliyat Sonrası Ayak Şişmesi

Bacaktaki herhangi bir rahatsızlıktan ötürü geçirilen cerrahi operasyonun ardından ayakta yerçekiminden ötürü şişlik oluşabilmektedir. Yer çekimine bağlı gelişen bacak şişmesi genellikle normal kabul edilmektedir. Hatta bu sebepten uzun süre(1-2 yıl gibi) ayak şişmesi sorunu yaşanabilmektedir. Şişlik sadece yer çekimine bağlı oluşmayabilir. Cerrahi müdahale esnasında kasların, tendonların veya kemiklerin hasar alması halinde de ayak şişmesi sorunu baş gösterebilmektedir.

Ameliyat Sonrası Ayak Şişmesi Nedenleri Nelerdir?

Ödem

Vücut dokuları arasında fazla miktarda sıvı birikmesi sonucunda oluşan şişlikler, ödem olarak tanımlanmaktadır. Daha çok ellerde, kollarda ve bacaklarda görülen ödemin en yaygın nedeni cerrahi operasyonlar yani ameliyatlardır. Ameliyat sonrası ayak şişmesi, olası ödemin göstergesi olabilir.

Eklem-Doku Hasarı

Cerrahi operasyon esnasında bacak çevresindeki eklem ve dokuların hasar alması, şişliğe sebebiyet verebilir.

Artrit

Vücut tarafından eklemlerde üretilen iltihap, artrit olarak bilinmektedir. Tek başına bir rahatsızlık olduğu söylenemez. Ameliyat sonrası ayak şişmesi şikayetinin arka planındaki neden; eklem iltihaplanması olabilir. Genellikle ağrılı şişlik şeklinde kendini belli eder.

Ameliyatın ardından ayakta yer çekimine bağlı şişlik oluşmasının normal kabul edildiğinden bahsetmiştik. Fakat her şişlik bu kadar normal karşılanmayabilir. Geçirilen kesik işleminden sonra baş gösteren şişlik, iltihaplanma gibi ciddi sorun yaratabilecek rahatsızlıkların işaretçisi olabileceğinden kesinlikle dikkatli olunması ve mutlaka uzman doktora başvurulması tavsiye edilir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ