Bakır Cezve Nasıl Temizlenir?

Bakır Cezve Nasıl Temizlenir?

Geçmişten günümüze kalan miras niteliğinde ürünlerden sayılabilecek olan bakırdan eşyalar halen özelliklerini ve ünlerini korumaktadır. Ülkemizde en çok Karadeniz’de bulunan bakır, Samsun, Elazığ ve Artvin illerimizde işlemektedir. Genellikle kayalık, toprak, su, hava gibi doğal ortamlarda bulunmaktadır. Antika olabilmesi için en az 100 sene kullanımı ile el işçiliği ile yapılmış olması gereken ve yumuşak bir maden olan bakır daha çok inşaat, boya sanayi, ulaşım sanayi, elektrik ve elektronik sanayinde kullanım alanı bulmaktadır. Yumuşak olmasından dolayı kolayca bükülüp şekil alabilen bozuk para yapımında, takı yapımında da kullanılmaktadır.

Ancak mutfaklarda ayrı ve özel bir yeri olan bakırdan pek çok kap kacak, cezve gibi çok kullanılan mutfak eşyaları üretilmiştir. Genellikle et, tavuk gibi yemeklerin yapımında tercih edilen bakır kaplarda balık, mantar, güveç gibi yemekler de yapılarak lezzete lezzet eklenmektedir. Mutfak kültüründe önemli yer tutan bakır kaplarda pişen yemeklerin tadı da kokusu da diğer kaplarda yapılan yemeklere göre öne çıkmaktadır. Geçmişte daha çok tercih edilen bakır eşyalar kullanılma sıklığına bakılmaksızın zaman içerisinde orijinal renklerini kaybetmektedir. Bu yüzden bakır eşyaların bakımına özen gösterilmelidir ve eşyanız gerçekten bakırsa süresi olmadan kullanılabilmektedir.

Bakır Cezve Temizleme Yöntemleri

1-)Limon ile Temizleme

Ateş ile sürekli temas halinde olan bakır cezve bir süre sonra renk değişimine uğrayarak kızıllığını kaybedecektir. Oksitlenerek kararan ve rengi kaybolan bakır cezveniz için limon kullanmak pratik bir yöntem olacaktır. Limonu ortadan ikiye kestikten sonra kesilen yüzeye bir çay kaşığı kadar tuz ekleyiniz. Tuz eklemiş olduğunuz limon ile bakır cezvenizin kararan yüzeyini ovalayınız. Kararan bölümler geçtikten sonra su ile durulayıp, kuru bir bez ile kurulayınız. Böylelikle cezveniz parlamış olacaktır.

2-)Sirke ile Temizleme

Her evde kolaylıkla bulunabilen elma ya da üzüm sirkesi ile de oksitlenerek rengi bozulan bakır cezvelerinizi parlatmak mümkün. Evinizde bulunan elma ya da üzüm sirkesini bakır cezvenizin kararan yerlerine dökünüz ve üzerine bir yemek kaşığı tuz döktükten sonra ovalayınız. Sirke ve tuzla ovduktan sonra lekeleri giden bakır cezvenizi su ile durulayıp, kuru bir bez yardımı ile kuruladıktan sonra rahatlıkla kullanabilirsiniz.

3-)Ketçap ile Temizleme

Patates kızartması ve makarna ile sıklıkla tercih edilen bir sos olan ketçabınızı temiz bir beze bir miktar sıktıktan sonra kararan bakır cezvenizi ovalayıp, lekeleri gittikten sonra durulayıp, kuruladıktan sonra temiz bir şekilde kullanabilirsiniz.

4-)Karbonat ile Temizleme

Bir çok kirli yüzeyi rahatça temizleyebilen karbonatla bakır cezvelerinizi temizlemek için ıslak bir beze biraz karbonat döktükten sonra bakır cezvenizin lekelerini ovalayıp, temiz su ile durulayıp, kuruladıktan sonra parlamış olarak kullanabilirsiniz.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ