Battaniye Nasıl Temizlenir?

Battaniye Nasıl Temizlenir?

Özellikle kış aylarının yaklaşması ile en sık kullanılan eşyalardan biri battaniyelerdir. Battaniyeler farklı kumaşlardan farklı özelliklerde yapılabilir. Bu battaniyeleri temizlerken ise hangi kumaştan yapıldığına dikkat etmek gerekir. Aksi halde battaniyeler zarar görebilir ve bu durum oldukça rahatsız edici olur.

Bu nedenle kaşmir, yün gibi narin kumaşlara sahip battaniyeleri ve elyaf, vizon, pelüş gibi kumaşlardan yapılan battaniyeleri farklı noktalara dikkat ederek yıkamak gerekir. Böylece battaniyelerinizin ilk günkü yumuşaklığını ve dokusunu uzun süre koruyabilirsiniz. Battaniyeleriniz temizlemek için evde uygulayabileceğiniz iki farkı yöntem bulunmaktadır. Bu yöntemleri uygulayabilmek için beyaz sabun, su, çamaşır deterjanı ve çamaşır yumuşatıcısı gerekmektedir.

Battaniye Temizleme Yöntemleri

1-)Elde Yıkama Yöntemi

Kaşmir gibi çok hassas kumaş türlerinden elde edilmiş bir battaniyeye sahipseniz bu battaniyeleri elde yıkamalısınız. Bu tarz hassas kumaşlar sıcak su ile çekerek küçülürler. Bir diğer yandan sıkma derecesi ile kopmalara ve deformelere de uğrayabilirler.

Bu yüzden en güvenli yöntem elde yıkama yöntemidir. Bunun için battaniyenizin büyüklüğü ile orantılı olarak bir leğene sığmaz ise küvete su doldurarak battaniyenizi içine koyun. Ardından beyaz sabunu battaniyenize sürterek suyu köpürtün. Elinizle çitileyerek battaniyenin kirlerinden arınmasını sağlayın. Bu adımı battaniyeye çiğneyerek de gerçekleştirebilirsiniz. Birkaç saat battaniyeye bu suyun içinde bıraktıktan sonra suyu boşaltıp temiz su ile tekrar çiğneyin ve battaniyenin sabundan tamamen arınmasını sağlayın. Ardından düz bir zemine ya da çamaşır teline bir bez serip üzerine battaniyeyi koyarak kurumasını bekleyin.

2-)Çamaşır Makinesi Yöntemi

Elyaf, vizon gibi kumaşlar çamaşır makinelerinde rahatlıkla yıkanabilen kumaşlardır. Bu nedenle bu türdeki battaniyeleri çamaşır makinesinde yıkamak en kolay temizleme şeklidir. Bu yöntemi uygulamak için battaniyeniz tüylü bir battaniye ise öncelikle battaniyeyi uygun bir fırça ile fırçalayın.

Daha sonra makineye koyduğunuz battaniyenizi 30 derecede 500-600 devirde yıkayın. Yüksek sıcaklıkta yıkamak battaniyelerinize zarar verebileceği için kumaş türüne dikkat ederek 45 dereceden yüksek sıcaklıklarda battaniye yıkamayın. Aynı şekilde yüksek devirlerde sıkma işlemi yaptırmakta battaniyelerin deforme olmasına neden olur.

NOT: Makineye sığmayan tüm battaniyelerinizi elde yıkayabilirsiniz. Uygun deterjanları kullanarak elde yıkama suyuna deterjan ilave edebilirsiniz. İsteğe bağlı olarak yumuşatıcı da eklenebilir. Hassas kumaşlı battaniyeleri elde yıkamak istemiyorsanız makine de soğuk su ile sıktırmadan yıkayabilirsiniz.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ