Çikolata Lekesi Gömlekten Nasıl Çıkar?

Çikolata Lekesi Gömlekten Nasıl Çıkar?

Çikolata her yaştan insanın çok sevdiği ve bir bir zevk ile yediği çok lezzetli bir yiyecektir. Özellikle çocuklar yetişkinlere göre daha dikkatsiz oldukları için çok daha fazla üzerlerine çikolata dökerler. Ancak yetişkin insanlarda zaman zaman üzerlerine çikolata dökebilir. Çikolata lekesinin çıkmasında en başta dikkat edilmesi gereken husus çikolatanın döküldüğü kumaşın türüdür.

Gömlekler genellikle pamuk kumaştan üretilse de keten, sentetik, yünlü ve birçok farklı kumaştan elde edilebilir. Buradaki yöntemleri uygulamadan önce gömleğinizin kumaşının ne olduğuna mutlaka bakın. Aksi takdirde gömleğinizde çeşitli deformeler meydana gelebilir. En çok rastlanan deforme ise renk değişimidir. Ancak doğru kumaşa doğru yöntemler uygulanır ise gömleklerinizde herhangi bir deforme meydana gelmez. Bu yöntemler için bir miktar sıvı çamaşır deterjanı, keskin olmayan ince bir nesne, su ve amonyak esanslı temizleyici gerekmektedir.

1-)Çamaşır Deterjanı ile Temizleme

Mutlaka yapmanız gereken ilk şey çikolata lekesi olan gömleğinizin temizleme talimatını okumak. Eğer deterjan kullanmaya uygun bir kumaş ise bu yöntemi uygulayabilirsiniz. Çikolata lekesi yeni oluşmuş ise kurumasını bekleyin yoksa lekenin daha çok dağılmasına neden olursunuz.

Leke kuruduktan sonra keskin olmayan bir nesne yani bıçağın tersi ya da kesici olmayan bir spatula gibi bir gereç ile lekeyi dikkatlice kazıyın. Bu aşamada gömleğinize zarar vermemeniz en çok dikkat etmeniz gereken noktadır. Bu şekilde lekenin kabasını aldıktan sonra gömleğin iç tarafı yukarıya gelecek şekilde akan suyun altında lekeli bölgeyi birkaç dakika bekletin. Bu işlem lekenin az da olsa azalmasını sağlar. Ardından lekenin üzerine sıvı çamaşır deterjanı koyun.

Sıvı deterjan yok ise toz deterjanı suyun içinde eriterek kullanabilirsiniz. Deterjan koyduktan sonra 10 dakika bekleyin. 10 dakika dolduğunda gömleğiniz 15 dakika soğuk suda bekletin ve 5’er dakikalık aralarla lekeyi ovalayın. Daha sonra da gömleğinizi talimatlarına uygun bir şekilde yıkayın.

2-)Amonyak ile Temizleme

Amonyak özellikle renkli çamaşırlarınıza zarar verebileceği için su ile karıştırılıp kullanılması çok önemlidir. 1 yemek kaşığı amonyak esanslı leke çıkarıcı ile yarım bardak ılık su karışımı ölçüsünde hazırlayın karışımı. Bu karışımı çikolata lekesinin üzerine sürün. Ardından da talimatlarına uygun olarak yıkayın.

NOT: Pamuklu ve keten kumaşlarda sabun kullanmayın. Amonyak yöntemini deterjan ile geçiremediğiniz lekelerde kullanın.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ