Domates Meyve midir Sebze midir?

Domates Meyve midir Sebze midir?

Domates, kabak, salatalık gibi daha doğrusu kökü olmayan ve koparıldığında direkt çiğ olarak tüketilebilen ve çekirdekli olan besinler aslında meyve olarak geçmektedir. Toplum olarak her ne kadar tam olarak bu ayrıma varamasak da, ya da şöyle söyleyelim bu ayrımı yapacak kadar dikkat ettiğimiz bir konu olmasa da aslında gerçek tam olarak böyledir.

Domates Meyve Midir? Sebze Midir?

Domatesin sebze mi yoksa meyve mi olduğu kimi zaman kafa karıştırıcı gelebilir. Bunun en büyük nedeni ise hem çiğ hem de pişirilerek tüketiliyor oluşudur. Her ne kadar satıcı yönünden, sürekli olarak sebze reyonunda sergileniyor olsa da, söylediğimiz gibi, domates teknik anlamda bir meyvedir.

Bitkilerdeki besin değerlerini doğru bir şekilde almamız açısından aslında her şeyi yıkayarak ve çiğ haliyle tüketmek önemlidir. Meyve zaten çiğ olarak tüketilir, biliyoruz fakat sebzelerde bu tüketim şekli genellikle kabul görmüyor. Bu yüzden mümkün olduğunca çok fazla pişirmeden ve haşlayarak tüketmek, sebzelerde bulunan besin değerlerini alabilmemiz açısından doğru bir yol izlememizi sağlayacaktır.

Sebze Ve Meyve Seçerken Nelere Dikkat Etmememiz Gerekiyor?

  • Meyve ve sebze seçerken öncelikle mevsiminde olup olmadığına dikkat etmek kritik bir noktadır. Neden? Çünkü mevsiminde alınmamış olan bitkiler hem lezzet açısından bizi tatmin etmeyecektir hem de oldukça sağlıksız olacaktır. Mevsiminde üretilen sebze ve meyveler, yetişme şartları oluştuğu için hem sağlıklı bir şekilde büyüyecek ve olgunlaşacak hem de daha sağlıklı olacaktır.
  • Meyve ve sebze seçerken önemli olarak görünen bir diğer nokta ise, çürüklere dikkat etmektir. Çürümeye başlamış gıdalar insan sağlığını tehlikeye attığı gibi, tüketim ömrü de kısa olacaktır. Bunun yanında, çürümeye meyilli gıdalar, ortamında bulunan diğer gıdalarında bozulma sürecini ekleyecektir. Çürümeye başlayan meyve ve sebze, bir sonraki aşamada küflenmeye başlayacaktır. Bu süreçte kesinlikle tüketilmemesi gerektiğini tekrar hatırlatalım.
  • Marketten ambalajlı olarak aldığınız veya direkt olarak manavdan temin ettiğiniz meyve ve sebzelerinizi her zaman iyi bir şekilde yıkayarak tüketmelisiniz. Bu tür gıdalar üretilirken böceklerden korunması amacıyla ilaçlandığı için, bilhassa sürekli olarak yıkanmadan tüketilmesi de mide rahatsızlıklarına neden olabilmektedir.
  • Alacağınız meyvenin de sebzenin de her zaman tüketilecek miktarda alınması önemlidir. Aksi taktirde çürümesine sebep olabilirsiniz.

Meyve Ve Sebze Nasıl Muhafaza Edilir?

1-)Meyve Muhafaza Etmek

Meyveleri aldıktan sonra yıkayıp buzdolabında muhafaza etmelisiniz. Aynı şekilde yıkanmadan da saklamanız mümkün tabii. Eğer çok sık meyve tüketiyorsanız, görsel olması açısından yıkayıp masanızın üzerine meyve kasesi içinde oda sıcaklığında muhafaza edebilirsiniz. Fakat bu şekilde uzun süre kalması sulanmasına ve çürümesine sebep olabileceğinden, mümkün olduğunca günlük tüketilecek miktarda ayırmalısınız.

2-)Sebze Muhafaza Etmek

Sebze muhafaza ederken ise yine buzdolabında saklamanız gerekiyor. Ayrıca sebze muhafaza ederken daha uzun süre tüketilmesi açısından yapılabilecek bir alternatif daha var. Bu alternatifte ise önceliğimiz sebzeleri iyice toprağından ayıracağımız şekilde akan suyun altında ovarak yıkamalıyız. Daha sonrasında havlu veya havlu peçeteye sararak buzdolabı poşeti içerisinde buzdolabında muhafaza edebilirsiniz. Bu uygulama ile biraz önce de söylediğimiz gibi sağlıklı bir şekilde daha uzun süre muhafaza edebilirsiniz.

Sebzeler de en az meyveler kadar dikkat edilmediğinde çabuk bozulacak bitkilerdir. Bu yüzden aynı meyvede olduğu gibi, sebze alırken de tüketilecek miktarda almalısınız ve her zaman buzdolabında muhafaza etmelisiniz.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ