Evde Nubuk Ayakkabı Nasıl Temizlenir?

Evde Nubuk Ayakkabı Nasıl Temizlenir?

Cilt yüzeyi hafif şekilde zımparalanmış deri türü olarak bilinen nubuk, kumaşımsı bir görünüme sahiptir. Nubuk deri, bir çok giyim objesinde kullanılsa da daha çok çantalarda ve ayakkabılarda tercih edilmektedir. Nubuk yapısı gereği, diğer deri türlerinden daha hassas ve farklı olduğundan temizliği-bakımı konusunda dikkatli olunmalıdır.

Süet ile Nubuk Arasındaki Fark

Halk arasında çoğu zaman süet ayakkabı ile nubuk ayakkabı karıştırılmaktadır. Birbirine çok benzeyen bu iki ayakkabı tipinde aslında belirgin farklılıklar söz konusudur. Süet ayakkabıya dokunulduğunda nubuk ayakkabı gibi kumaşımsı, kadifemsi bir his vermediği gözlenir. Ayakkabının türünün doğru bilinmesi uygulanacak temizlik yöntemi açısından oldukça önemlidir. Süet sanılan nubuk ayakkabıya, süet ayakkabı temizleme yöntemleri uygulanması ayakkabının yapısını bozarak ömrünü kısaltabilir.

Nubuk Ayakkabı Nasıl Temizlenir?

Nubuk ayakkabıların da, süet ayakkabılar gibi yağışlı zamanlarda giyilmesi tavsiye edilmez. Özellikle sonbahar ve kış aylarında nubuk ayakkabının tercih edilmesi, yağmur-çamur gibi sebeplerden zımparalama yöntemi ile hassas hale getirilmiş derinin yapısını bozarak ayakkabının kötü görünmesine yol açabilir.

Nubuk ayakkabı yapısı gereği toz, toprak ve kiri çok çabuk toplayan cinstendir. Bu yüzden bu ayakkabıların düzenli ve doğru şekilde temizlenmesi, ayakkabının yapısını kaybetmemesi adına oldukça mühimdir.

Evde uygulayabileceğiniz basit yöntemler sayesinde, nubuk ayakkabınızı doğru şekilde temizleyerek, hoş görünmesini ve uzun ömürlü olmasını sağlayabilirsiniz.

  • İlk olarak ayakkabılarınızı, nubuk losyonu ile iyice ıslatın. Sprey şeklinde olan bu losyonu, ayakkabı mağazalarından temin edebilirsiniz.
  • Ayakkabının tozlardan arındırılması için nubuk silgisine ihtiyacınız olacaktır. Ayakkabıcılardan alabileceğiniz nubuk silgisi ile ayakkabınızı silin ve tozdan kirden iyice arındırın. Silginin fazla bastırılmadan, hafifçe kullanılması tavsiye edilir. Ayakkabının yapısının bozulmaması için silgiyi yukarıdan aşağıya doğru kullanabilirsiniz.
  • Eğer ayakkabının kirden arındırıldığını düşünüyorsanız, son olarak ayakkabının nubuk özelliğini koruması için koruma spreyini yeniden uygulayın.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ