Fesleğen Nasıl Kurutulur?

Fesleğen Nasıl Kurutulur?

Hoş aroması ve kattığı enfes lezzet ile Türk mutfağında sıklıkla kullanılan fesleğen, faydalı baharatlardan birisidir. Genellikle bahçede ve balkonda yetiştirmeye de uygun olan fesleğen, bireysel olarak kurutulabilmektedir. Ancak kurutma aşamalarına dikkat edilmelidir.

Fesleğen Kuruturken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Fesleğen doğadan da toplanabilen bitkilerden bir tanesidir. Ancak genelikle bireyler, evde balkonda ya da bahçede yetiştirmektedir. Hava koşullarına uyum sağlaması bakımından üretimi kolaydır.

Fesleğenin yetiştirilmesi evde yapılıyorsa, öncelikle yaprakları, bitkinin sapında tek tek ayrılmalıdır. Daha sonra bu yapraklar yıkanır ve süzgece alınarak iyice suyunun süzülmesi beklenir. Suyu iyice süzülen fesleğen yaprakları, kesinlikle doğrudan güneş ya da rüzgar alan bir yere serilmemelidir. Aksi halde yapraklar kararacak ve hoş kokusu da kaybolacaktır. Gölgede birkaç gün içinde rahatlıkla kuruyan fesleğen yaprakları, mutlaka kapağı iyice sıkılabilen cam bir kavanoza konulmalıdır. Kuru fesleğenin kokusu hemen kaybolabildiği için kapağın sıkı olması çok önemlidir. Ayrıca fesleğen bitkisi, kurutulduktan sonra hemen kokusunu yitirdiği için yemeklere en son aşamada eklenmelidir.
Yemeklere doğrudan ya da sos ile karıştırılarak eklenebilir. Oldukça güzel bir aroma sağlaması ile yemeğinizi çok daha leziz bir hale getirecektir.

Fesleğenin Faydaları Nelerdir?

  • Sinir sistemi ve sindirim sisteminde olumlu etkileri bulunan fesleğen, midede ortaya çıkan kramp, şişkinlik, kolikler gibi rahatsızlıkların tedavisinde de etkilidir.
  • Bağırsaklarda ortaya çıkan parazitlerin yok edilmesinde ve mide bulantısının yatıştırılması konusunda da etkileri genellikle olumludur.
  • Sindirim, sinir sistemlerinde olduğu gibi, bağışıklık sistemi üzerinde de iyileştirici ve koruyucu bir etkiye sahip ola fesleğen, DNA yapısını da korumaktadır.
  • Antibakteriyel ve yatıştırıcı etkilere de sahiptir. Özellikle stresli durumlarda direnç kazanmak için taze ya da kuru fesleğen tüketilebilir.
  • Kalp rahatsızlıklarının önlenmesinde etkili olan fesleğen aynı zamanda yaşlılık etkilerinin en aza indirilmesinde de kullanılmaktadır.
  • Balgam söktürücü bir etkisi bulunmasının yanı sıra, ağız içi yaralarının tedavisinde de kullanılabilir.
  • Migren tedavisinde boğmaca ve epilepsi gibi rahatsızlıkların etkilerini de olabildiğince azaltmaktadır.
  • Böcek sokması tedavisinde de 2 bardak suya atılan bir tatlı kaşığı kuru fesleğen, 10 dakika kaynatılmalı ve soğuduktan sonra ilgili bölgeye pamuk yardımı ile sürülmelidir.
  • Gaz oluşumuna karşı kullanımında; 20 gram kurutulmuş fesleğen, 1 litre su ile kaynatılmalı ve günde iki defa içilmelidir.
  • Uzun süre geçmeyen, kronikleşmiş öksürük tedavisi için yine 1 litre suda 30 gram fesleğen kaynatılmalı ve günde üç bardak tüketilmelidir.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ