Fritöz Nasıl Temizlenir?

Fritöz Nasıl Temizlenir?

Fritöz kızartma işlemlerinin çok daha hızlı ve pratik bir şekilde yapılmasını sağlayan mutfak aletlerinden bir tanesidir. Evlerde küçük boyutları kullanıldığı gibi endüstride çok daha büyük boyutlardakileri kullanılmaktadır. Her ikisinde de kızartma işlemi sonrasında fritözü temizlemek aynı basamakları içermekte ve doğru yapılmadığı durumlarda sıkıcı ve çok zaman alıcı olabilmektedir.

Fritözün nasıl temizlenmesi gerektiği, hızlı ve etkili bir temizlik için hangi basamaklara dikkat edilmesi gerektiği aşağıda ayrıntılı bir şekilde anlatılmaktadır. Sizde can sıkıcı fritöz temizlemesinden hızlı ve etkili bir şekilde kurtulmak istiyorsanız, aşağıdaki anlatım basamaklarını dikkatli bir şekilde takip ediniz.

1-)Yağı Boşaltın

Fritözü temizleme işlemine başlamadan önce ilk yapmanız gereken fritöz haznesi içerisinde bulunan yağın boşaltılmasıdır. Asla fritöz içerisinde bu yağı biriktirmeyin ya da birden fazla kez kullanmayın. Yağın hazne içerisinde tutulması kalıcı ve çıkarılması zor hale gelmesine neden olur. Aynı zamanda bu durum sağlık açısından da oldukça zararlıdır. Her pişirme işleminden sonra fritöz haznesindeki yağın tamamını alınız.

2-)Sıcak Su İçerisinde Bekletin

Fritöz işleminde en fazla kirlenen ve en çok yağa maruz kalan kısım olan sepet kısmını ilk önce sıcak su içerisinde bir süre bekletiniz. Sıcağın etkisi ile yağın fazla miktarı ve kızartma işlemi esnasında sepete yapışan kızartma materyallerinin arındırılmasını sağlamış olursunuz.

3-)Yağ Sökücü Kullanın

Piyasada farklı markalara ait birçok yağ sökücü, yağ çıkarıcı kimyasal maddeler bulunmaktadır. Bu maddelerden herhangi birini kullanarak fritözde oluşmuş olan kalıcı yağ lekelerini ve sepetteki yağ oluşumunu çıkarabilirsiniz.

Bu işlemde sağlık açısından çok fazla kimyasal madde kullanmadığınızdan emin olunuz. Çok fazla kimyasal kullanımında muhakkak kimyasal kalıntılarının kalacağını unutmayınız. Kimyasal ile müdahale sonucunda bol su ile kıyafetinizi birden fazla kez yıkadığınızdan emin olunuz.

NOT: Fritöz temizlenmesi esnasında yapılan yanlışlardan en büyüğü sık sık temizleme işleminin yapılmaması, yağın içeride bırakılmasıdır. Bu durum yağın okside olarak daha kalıcı hale gelmesine neden olur. Fritözünüzü bu yüzden her kullanım sonucunda yıkayınız ve içerisinde kesinlikle yağ artıkları bırakmayınız. Ayrıca karbonat ile yağın fazla miktarını alarak, kolay bir şekilde yağdan arındırma işlemi de gerçekleştirebilirsiniz.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ