Safran Nasıl Saklanır?

Safran Nasıl Saklanır?

Safran mutfaklarda severek kullanılan bir çeşit baharat türüdür. Baharatlar arasında en pahalı olma özelliği ile de bilinen safran aroma ve renk açısından da oldukça zengindir. Safran çok yoğun bir aromaya sahip bir baharattır. Bu nedenle çok az miktarlarda kullanılması bile çok fazla lezzet vermektedir. Renk yoğunluğu açısından ise yemeklerde sarı renk olarak kendini göstermektedir. Genellikle özel yemeklerde az miktarlarda kullanılan safranın günlük yemeklerde kendine en çok yer edindiği yemek ise pilavdır.

Safran pahalı bir baharat olmasına karşın oldukça faydalı bir baharattır. Bununla birlikte safran saklanması zor bir baharattır. Safranı saklamak için oldukça dikkatli olmak gerekir. Özellikle başta güneş ışığı olmak üzere yapay ışıklardan da oldukça etkilenmektedir. Bu nedenle safranın hasatı bile ay ışığında yapılmaktadır. Güneş ışığı safranın aromasının renginin kaybolmasına neden olur. Aynı zamanda safran havadan da fazlasıyla etkilenmektedir. Bu nedenlerden dolayı da safran saklanması zor bir baharat olarak mutfaklarda yer almaktadır. Ancak safranı doğru bir şekilde saklayabilmek için bazı noktalara dikkat etmek gerekir.

Safran Nasıl Saklanır?

1-)Işık

Işık safranın uzun süre taze olarak saklanabilmesi için oldukça etkili bir etkendir. Başta güneş ışığı olmak üzere elektriğe bağlı olarak oluşan ışıklar bile safranın yapısında bazı değişikliklere neden olabilmektedir. Bu nedenle safranın mutlaka saydam olmayan kapalı bir kavanoz içerisinde saklanması gerekir. Aksi takdirde kısa süre içerisinde safran bozulacaktır. Kullanılacağı zaman bile kavanozda kalan safranların etkilenmemesi karanlık ortamda çıkarılmalıdır.

2-)Hava

Hava safranın bozulmasına neden olan ikinci en önemli nedendir. Safran hava ile temas ettiği durumlarda yapısı gereği bazı kimyasal tepkimelere girerek aromasında ve renginde kayıplar yaşar. Bu durum safranın çok daha kısa süre içinde bozulmasına neden olur. Bü yüzden safran mutlaka küçük ve hava almayan saklama kapları içerisinde saklanmalıdır.

Böylece kullanılmadığı zamanlarda hava ile teması tamamen kesilirken kavanozun kapağı açıldı zaman da kavanozun içine girebilecek hava miktarı azaltılmış olur. Ayrıca bu şekilde safranın geri kalan kısımları da hiç açılmadan beklemiş olacağı için çok daha uzun süre tazeliğini koruyacaktır. Bu noktalara dikkat ederek safranı yıl boyunca ilk günkü tazeliği ve lezzeti ile saklamak mümkündür. Bunun yanı sıra doğru şekilde saklanmış olan safran 2 yıla kadar bozulmadan kendisini koruyabilmektedir.

NOT: Safran ışığa ve havaya fazlası ile duyarlı bir baharat olduğu için gerekli önlemlerin dikkatli bir şekilde alınması gerekir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ