Kandaki Mikrop Değerleri

Kandaki Mikrop Değerleri

Tıp dilinde septisemi olarak adlandırılan kan zehirlenmesi çok sık rastlanılan bir sorundur. Bu rahatsızlık genellikle kandaki mikroptan ya da zehirden meydana gelmektedir. Vücudun herhangi bir yerinde meydana gelen enfeksiyon da bu rahatsızlığa sebep olmaktadır. Zararlı bakterilerin birikimi sonucu oluşan septisemi bazı durumlarda çok şiddetli seyredebilir.

Kandaki mikrop değerleri artışı genellikle;

  • Boğaz bölgesinde sıkça oluşan enfeksiyonlar bakteri birikiminin fazlalaşmasıyla kandaki mikrop değerlerini arttırabilir.
  • Pnömoni gibi akciğerde meydana gelen bakteri kaynaklı ciddi enfeksiyonlarda kandaki mikrop değeri artmaktadır.
  • İnce bağırsak ve kalın bağırsakta meydana gelen iltihaplı ve enfeksiyonlu rahatsızlıklarda kandaki mikrop değerleri hızlı bir şekilde artış gösterir.
  • İltihaplı sivilcelerin patlatılması durumunda iltihap kana karışabilir ve kandaki mikrop seviyesi artabilir.

Septisemi bütün vücudu etkileyebilen bir rahatsızlıktır. Tedavi edilmediği durumda bütün vücuda yayılarak ciddi problemler oluşur. Hatta ölümcül olabilir.

Kandaki mikrop değerindeki artış vücut savunmasını hızla harekete geçirir. Vücutta mikroplara karşı akyuvar hücreleri üretilir. Bazı durumlarda üretilen akyuvar hücreleri yeterli olmaz ve enfeksiyon tüm vücudu kaplar.

Kandaki Mikrop Belirtileri

Kandaki mikrop değerlerinin artışı vücut fonksiyonlarında belirgin değişiklikler oluşturmaktadır. Kanda belirgin derecede artan mikrop;

  • Yüksek ateş hali
  • Sürekli yorgun hissetme, halsizlik
  • Şok geçirme durumu
  • Hızlı kalp atışı, taşikardi
  • Soluk alıp vermede zorluk oluşturmaktadır.

Kandaki mikrop belirtileri hızlı şekilde meydana gelmektedir. Rahatsızlığın belirtileri ortaya çıkmasına göre geçmişi daha geçmişe dayanmaktadır. Kandaki mikrop seviyesinin yükselmesi zaman alır.

Kandaki mikrop belirtilerinin birden fazlasını içeriyor ve son zamanlarda bir enfeksiyon geçirmiş iseniz kan zehirlenmesi yaşıyor olabilirsiniz. Bu durumda acilen doktora gitmelisiniz.

Bu tür rahatsızlıklarda genellikle antibiyotik tedavisi kullanılmaktadır. Antibiyotik kullanımı ile enfeksiyon ortadan kaldırılır. Enfeksiyonun ortadan kaldırılması ile kandaki mikrop değerleri azalır ve tedavinin düzgün ve etkin yapılması takdirinde kandaki mikrop ortadan kalkar.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ