Kilim Nasıl Temizlenir?

Kilim Nasıl Temizlenir?

Ev ve işyerleri gibi alanlarda gerek ısıtma gerekse dekoratif amaçlı halı ve kilimler kullanılır. Bunlar kışları zeminin soğuğundan etkilenilmemesi için oldukça faydalı olmakla birlikte ince dokuma kilimler de her mevsim dekoratif amaçlı kullanılabilir. Ancak dikkat edilmesi gereken bir nokta bunların temizliğidir. Kir, saç, toz, hayvan kılı gibi birçok şeyi tutma özelliğine sahip bu eşyalar düzenli ve dikkatli şekilde temizlenmezse sağlık açısından zarar verici olabilirler.

Halıların yıkaması genellikle kolaydır ve özel dikkat gerektirmeyebilir malzemesine göre. Ancak kilimler daha ince yapıda olduğundan ve boyaları da solma ihtimali taşıdığından temizliklerine özellikle dikkat edilmesi gereken eşyalardır.

Özellikle kök boyası ile renklendirilmiş kilimler söz konusu olduğunda boya sabitleyici kullanmadan direkt yıkamak kilime büyük zarar verecektir. Kilimlerin malzemesinin dayanıklılığına göre çamaşır makinesine atılması konusunda da dikkatli davranılmalı, iki kere düşünülmelidir.

Kilimlerinizi eğer bir halı yıkamacıya vermeyip kendiniz yıkayacaksanız dikkat etmeniz gereken birkaç basit nokta vardır ve bunlarla kilimlerinizin ömrünü uzatmanız, daha bakımlı ve canlı görünmelerini sağlamanız mümkündür.

Kilim Temizleme Yöntemleri

1-)Yıkamadan Önce Süpürün

Kilimler tozu ve kılları tutar ve hapsederler. Bunların direkt yıkanması da bu pisliklerin kilimden ayrılamayıp yapışmasına ve kiliminizin düzgün temizlenmemesine neden olacaktır. Bunu önlemek için yapmanız gereken tek şey kiliminizi yıkamadan önce elektrikli süpürge ile süpürmenizdir.
Kiliminizin yüzeyini fazla hırpalamadan süpürün. Süpürürken püskülleri süpürmemeniz daha iyi olacaktır çünkü vakum etkisiyle bozulabilir ya da sökülebilirler.

Ardından kiliminizi dikkatlice ters çevirip serin. Kilimin tersini de aynı şekilde dikkatlice süpürün. Artık yıkayabilirsiniz. Şimdi yapmanız gereken tek şey ılık suyun içine kullanacağınız temizlik ürününü koyup kiliminizi temizlemek olacaktır.

2-)Kullanacağınız Temizlik Malzemesini Dikkatli Seçin

Eğer halılarınızda kullandığınız halı yıkama şampuanlarını kiliminize de kullanmayı düşünüyorsanız iki kere düşünmenizde fayda vardır. Çünkü genelde bu ürünler fazla narin olmayan sentetik halılar için yapılır ve içerdikleri kimyasallar yün halılarınıza ya da kilimlerinize zarar verebilir.
Bu nedenle kilim yıkanmasında kullanacağınız temizlik malzemesini seçerken dikkatli ve ihtiyatlı davranmalı, rastgele bir ürün kullanmamalısınız.

Eğer isterseniz az miktarda bulaşık deterjanı ile köpürttüğünüz ılık suyu da kiliminizi temizlemek için kullanabilirsiniz.

3-)Yıkama Aşaması

İlk iki aşamayı geçtikten sonra artık kilimin yıkanmasına başlayabilirsiniz. Bunun için geniş bir balkon ya da bahçeniz varsa beton bir yüzey gereklidir. Banyonuzun yeri de bu iş için uygundur ancak kiliminizi yıkamadan önce yerleri temizlerseniz daha hijyenik olabilir.

Kiliminizi süpürdükten sonra yıkayacağınız yüzeye serin. Hazırladığınız ılık su ile kilimi ıslatın ve deterjanlı suyu bir sünger veya çok sert olmayan bir fırça yardımıyla kilimde köpürterek uygulayın. Bunu dairesel değil yatay hareketlerle yapmaya özen göstermelisiniz aksi halde kilimin dokumasına zarar verebilirsiniz.

Lekesi varsa temizleyip artık tamamen sabunladığınız kiliminizi ılık su ile durulamaya geçebilirsiniz.
Ardından kilimi kurumaya bırakın ve bir yüzeyi kuruyunca ters çevirip diğer yüzeyini serin.
Kiliminizi güneşte fazla bırakmamanız rengini koruması açısından iyi olacaktır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ