Ütü Isısı Nasıl Ayarlanır?

Ütü Isısı Nasıl Ayarlanır?

Ütüler hemen hemen evde bulunan ve özellikle de çalışan insanlar için vazgeçilmez bir eşyadır. Ütü yapmak kıyafetlerin çok daha düzgün ve şık gözükmesini sağlar. Bu nedenle ütü kullanımı da oldukça önemli bir konu olarak hayatlarımızda yer alır. Etkili ve doğru ütü yaparak kıyafetlerin düzgün ve şık gözükmesi sağlanırken dikkat edilmesi gereken bazı noktalar bulunmaktadır. Bu noktaların başında gelen ilk nokta ise ütünün ısı ayarıdır. Herhangi bir kıyafet ütülerken doğru şekilde ayarlanmamış bir ütü kullanmak ısının düşük olması durumunda kırışıklıkların etkili bir şekilde açılmamasına neden olabilirken yüksek ısı uygulanması durumunda da kumaşların zarar görme ihtimalini ortaya çıkarır.

Bu nedenle kıyafetler ütülenirken ütü ısısının doğru şekilde ayarlanmış olması çok önemlidir. Ütü ısısını ayarlarken dikkat edilmesi gereken en temel nokta ise ütülenecek olan kumaşın türüdür. Ancak ütü ısısını ayarlamak ütülerin farklı modelleri olmasından dolayı farklı şekillerde yapılabilir. Farklı modellere ve farklı özelliklere sahip ütüler olsa da temel de aynı işlevlere sahiptirler.

Ütü Isısı Ayarlama Yöntemleri

1-)Naylon Kumaşlar için Ütü Isısı

Naylon kumaşlar en çok tercih edilen kumaş türlerinden biridir. Terletme özelliği bulunduğu için genellikle kış aylarında kullanımı tercih edilmektedir. Ancak kış aylarında daha yoğun şekilde kullanılsalar da her mevsim de naylon kumaşların yeri çok fazladır. Bu nedenle naylon kumaşlardan üretilmiş olan kıyafetlerinizi ütülerken ütünün ısısına çok dikkat etmek gerekir. Naylon kumaşlardan üretilmiş olan kıyafetleri ütülerken ütü ısısının çok fazla olmaması gerekir. 80 ᵒC naylon kumaşların ütülenmesi için en ideal sıcaklıktır. Ütünüzün modeline göre sıcaklık ayarı varsa bu şekilde ayarlayabilirsiniz. Bazı modellerde birkaç nokta olarak belirtilen sıcaklık ayarları bulunmaktadır. Bu model bir ütüye sahipseniz en küçük ayarda ütünüzü çalıştırın.

2-)İpek Kumaşlar için Ütü Isısı

İpek kumaşlar hassas kumaş türlerinden biridir. Bu nedenle çok fazla ısı uygulanarak ütülenmeleri kumaşın zarar görmesine neden olur. Bunun yanı sıra çok düşük ısıların uygulanması da kolaylıkla kırışabilen ipek kumaşların kırışıklıklarını açmak için yeterli olmayacaktır. Bu nedenle ipek kumaşları 100 ᵒC ile 120 ᵒC arasında bir ısı ayarı yaparak ütülemeniz gerekir.

3-)Yünlü Kumaşlar için Ütü Isısı

Yünlü kumaşlar genellikle ütü istemeyen kumaş türü olarak bilinse de yünlü kumaşları 160 ᵒC sıcaklıkta ütülemek hiçbir sıkıntı oluşturmamaktadır. Ancak daha yüksek sıcaklıkların uygulanması kumaşa zarar verebilir.

4-)Pamuk Kumaşlar için Ütü Isısı

Pamuk kumaşlar da sıklıkla kullanılan kumaş türlerinin başında gelmektedir. Birçok kumaş türüne göre ısıya dayaklı kumaşlar olduğu için pamuk kumaşları 180 ᵒC de ütülemek oldukça etkili sonuçlar almanızı sağlayacaktır.

5-)Keten Kumaşlar için Ütü Isısı

Keten kumaşlar oldukça dayanaklı kumaşlardır. Bu nedenle yüksek sıcaklıklarda ütülenmesi kısa süre de çok daha iyi sonuçlar almanızı sağlar. Keten kumaşlardan üretilmiş olan kıyafetlerinizi 210 ᵒC-220 ᵒC sıcaklıklarda rahatlıkla ütüleyebilirsiniz.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ