Leblebi Nasıl Kavrulur?

Leblebi Nasıl Kavrulur?

Leblebi ülkemizde en çok sevilen kuruyemişler arasında ilk sıralarda yer almaktadır. Özellikle uzun yollarda çantaların vazgeçilmezi olan leblebi yol tutmasından kaynaklanan mide bulantılarına birebir gelmektedir. Bunun yanı sıra lezzet açısından da oldukça çok sevilen leblebi her zaman elinizin altında olmasını isteyeceğiniz bir kuruyemiştir.

En çok sevilen ve en çok aranan kuruyemişlerin başında gelen leblebi iki farklı şekilde satılmaktadır. İlk olarak kavrulmuş olarak yani yemeye hazır şekilde alınabilinirken kavrulmamış olarak da alınması mümkün bir kuruyemiş türüdür. Bunun yanı sıra leblebiyi doğrudan evde kendiniz de yapabilirsiniz.

Bunun için ihtiyacınız olan tek malzeme ise nohuttur. Leblebi oldukça lezzetli olmasının yanı sıra yapımı da oldukça kolay bir lezzettir. Uzun yollarla ve mide bulantıları ile özdeşleşmiş olan leblebiyi kavurmak da oldukça basit bir işlemdir. Bunun için uygulanabilecek farklı yöntemler bulunmaktadır. Bu yöntemlerden ilki ocakta kavurma diğeri ise fırında kavurma yöntemidir.

Evde Leblebi Nasıl Kavrulur?

1-)Ocakta Kavurma Yöntemi

Ocakta kavurma yöntemi oldukça kolay ve etkili bir yöntemdir. Uygulaması basit olan bu yöntem için öncelikli olarak kavurmaya hazır nohutlar tencereye alınır ve üzerlerini hafif geçecek kadar su ile doldurulur. Bu şekilde nohutlar 20 dakika kadar haşlanır.

Ancak yine de nohutları kontrol etmeden ocak üzerinden almayın. Nohutların pişme süresi kullandığınız tencereye ve ocağınıza göre farklılıklar gösterebilir. Haşlama işlemi tamamlandıktan sonra nohutlar ocaktan alınır ve suları süzülür. Süzme işleminin ardından tüm nohutlar uygun bir tavaya alınır. Tercihen granit tava seçilmelidir. Tavaya alınmış olan nohutlara istenilen baharatlar atılarak kısık ateşte ara sıra tahta kaşık ile karıştırılarak kavurma işlemi tamamlanır.

2-)Fırında Kavurma Yöntemi

Fırında kavurma yöntemi ocakta kavurma yöntemine göre daha pratik bir yöntemdir. Bunun için öncelikli olarak kavrulmamış olan leblebiler yani ıslanmış nohutlar haşlanır ve suyu süzülür. Suyu süzülmüş olan nohutlar bir fırın tepsisine üst üste gelmemesine dikkat edilerek serilir. Bu aşamada tepsiye yağlı kağıt sermek işinizi daha çok kolaylaştırcaktır. Bu şekilde tepsiyi hazırladıktan sonra 200 derecede önceden ısıtılmış fırına tepsileri yerleştirin.

Ara sıra leblebileri tahta kaşıkla karıştırarak eşit şekilde kavrulmalarını sağlayın. Bu şekilde 30 dakika kadar fırında bekletmeniz yeterli olacaktır.

NOT: Ocakta kavurma yöntemi ile fırında kavurma yöntemi arasında lezzet ve iş kolaylığı açısından bir fark bulunmamaktadır. Ancak ocakta kavurma yönteminde fırında kavurma yöntemine oranla leblebilerin daha sık karıştırılması gerekmektedir. Bu nokta göz önünde tutulduğunda hangi yöntemin seçileceği tamamen istek meselesidir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ