Mobilyadaki Küf Nasıl Temizlenir?
Rutubet ve nemden dolayı mobilyalarda, duvarlarda ve hatta evin her yerinde küflenme sorunu ile karşılaşmak mümkündür. Bu durumu en başından engellemek için uzmanlar aracılığıyla farklı önlemler alınabilmektedir. Fakat ilerleyen durumlar için rutubet ve nemden kurtulmak daha zor olabilmektedir.
Mobilyadaki Küf Nasıl Temizlenir?
1-)Sirke
Sirke, ev temizliğinde mucizevi etkilere sahip bir üründür. Sadece yemek ve salatalarda kullanılması değil, her alanda doğal temizleyici olması, kimyasal temizleyici kullanımını da oldukça azaltmıştır. Yine mobilyalarda meydana gelen küflenme için de rahatlıkla sirke kullanabilirsiniz. Hem mobilya kumaşının yıpranmasını engelleyecektir hem de küf lekelerini kolaylıkla çıkaracaktır. Burada tek yapmanız gereken bir miktar su ile sirkeyi karıştırdıktan sonra, temiz bir bezi bu karışım ile nemlendirerek oval hareketlerle küflü olan bölgeyi silmeniz gerekecektir.
2-)Karbonat
Yine karbonat da aynı sirke gibi ev temizliğinde doğal bir temizleyici olarak karşımıza çıkmaktadır. Karbonat da mobilyalarınızın kumaşının yapısının bozulmasını engellemektedir. Burada yapacağınız uygulama ise karbonat ile suyu karıştırmak olmalıdır. Daha sonrasında yine temiz bir bezi bu karışım ile nemlendirerek koltuğunuzu silebilirsiniz.
NOT: Bu uygulamaları yaparken eğer yoğun bir küflenme mevcut ise öncesinde küfün üst kısımlarını dikkatli bir şekilde diş fırçası yardımıyla temizleyebilirsiniz. Küfün fazlalık kısmını temizledikten sonra yukarıdaki uygulamaları uygulamanız daha doğru olacaktır.
Mobilyalarınızı Kimyasal Temizleyici Ürünler İle Silmemeliyiz
Küflenme ya da lekelenme gibi durumlarda, eğer mobilyanızın özel bir koruyucu temizlik ürünü yok ise herhangi bir kimyasal ürün ile müdahale etmemenizi öneririz. Eşyalarımız, ne kadar kimyasal ile temizlik yaparsak aslında bir o kadar da yıpranmaktadır. Bu yüzden her alanda gönül rahatlığı ile sirke ve karbonat kullanabilirsiniz.
Koltuk yüzeylerinizi de yine doğal temizleyiciler dışında kimyasal ile temizlememelisiniz. Kimyasal temizleyiciler kumaş ile direkt olarak temas ettiğinde yıpranmasına, yırtılmasına ve renginde problemlere sebep olabilmektedir.
Evde Küflenmeyi Engellemek İçin Neler Yapabiliriz?
- Küflenme yağmurlu havalarda, evin karanlıkta kalan kısımlarında sıklıkla meydana gelmektedir. Bu yüzden nemli ve yağmurlu havalarda evinizi sık sık kontrol etmelisiniz. Sızıntı yapabilecek herhangi bir yer olabilme ihtimaline karşı, tüm evinizi dikkatli bir şekilde incelemelisiniz.
- Evinizde sızıntı yapan yerler varsa yalıtım yaptırmanız gerekebilmektedir. Böyle bir durum ile karşılaştığınızda ilk olarak bir uzmandan ne yapabileceğiniz konusunda yardım almanızı öneririz.
- Küflenme meydana gelen yere ilk müdahaleniz fırça olmalıdır. Yani zemin nasıl olursa olsun, öncelikle fırça kullanarak küfün büyük bir kısmını temizleyebilirsiniz.
- Fayans gibi zeminlerde de küflenme sıklıkla karşılaşılan bir sorun olduğundan çamaşır suyu gibi kimyasal deterjanlar ile müdahale edebilirsiniz.
- Evinizi her zaman temiz ve kuru tutun, havalandırın. Böylece küflenmenin büyük oranda önüne geçebilirsiniz.