Poğaça Kaç Derecede Pişirilir?

Poğaça Kaç Derecede Pişirilir?

Hamur işi gıdalar Türk mutfağında oldukça önemli bir yere sahiptir. Çeşitlilik anlamında oldukça zengin olan hamur işi gıdalar lezzet açısından da herkese hitap edebilmektedir. Çeşitliliğin neden olmuş olduğu bu zenginlik aynı zamanda iştah da arttırmaktadır. Hamur işi gıdalar oldukça geniş bir yelpazeye sahip oldukları için birçok damak tadına hitap etmektedir. Bu durum da farklı lezzetlerin daha çok sevilmesi gibi durumları ortaya çıkarmaktadır. Ancak belli başlı lezzetler bulunmaktadır ki hemen herkes tarafından çok sevilmektedir.

Neredeyse herkes olarak adlandırılabilecek büyüklükte bir çoğunluk hamur işi gıdalar arasında özellikle poğaça ve börek çok fazla sevilmektedir. Özellikle de poğaça diğer hamur işi gıdalara oranla kendi içerisinde çok daha fazla çeşit barındırmasından dolayı çok daha fazla tercih edilmektedir. Bu nedenle de bu gıdaların ne şekilde piştiği önem kazanmaktadır. Doğru bir şekilde pişmeyen poğaçalar istenilen kıvamda olmayarak beklentiyi karşılayamaz. Her ne kadar poğaçanın lezzetli olması için öncelikli olarak önemli olan nokta hamurunun içine koyulan malzemeler olsa da sonrasında bu malzemelerin pişirilmesi aşaması da oldukça önemlidir. Poğaça pişirmek için ise dikkat edilmesi gereken belli başlı noktalar bulunmaktadır.

Poğaça Pişirirken Dikkat Edilmesi Gerekenler

1-)Hamurun Cinsi

Özenle hazırlamış olduğunuz poğaçayı pişirmek için tercih edeceğiniz sıcaklık hazırladığınız hamurun cinsine göre farklılıklar göstermektedir. Bu nedenle hamuru ne şekilde, hangi malzemeleri kullanarak hazırladığınız oldukça önemli bir konudur. Eğer poğaça hamurunuzun içerisine sıvı yağ koyup mayalanma süreci için yaş maya tercih etmiş iseniz bu poğaçalar diğer poğaça türlerine göre daha geç pişmektedir. Ancak hamur yapımında margarin kullanmış iseniz yağın yapısından dolayı hamur diğer poğaça çeşitlerine göre çok daha kısa sürelerde pişmektedir.

2-)Fırının Sıcaklığı

Fırının sıcaklığı poğaçaların istenilen kıvamda olması için en önemli adımdır. Hamuru ne kadar lezzetli olursa olsun iyi bir şekilde pişirilmemiş olan poğaçalar pek fazla sevilmemektedir. Bu nedenle poğaça hamurunuzu hazırlarken kullandığınız malzemeleri göz önünde bulundurarak pişirme sıcaklığına ve süresine karar vermeniz gerekir. Yaş mayalı poğaça hamurları daha geç pişeceği için yüksek dereceli fırına koymamak gerekir. En ideal sıcaklık 175-180 derecedir.

Daha fazla sıcaklıklarda poğaçaların dışı gevreyip içi hamur kalmakta ve poğaçanın tadı istenildiği gibi olmamaktadır. Yaş mayalı poğaçalar yarım saat gibi bir süre boyunca pişirilmelidir. Margarinli poğaçalar 15-20 dakika gibi daha kısa bir süre içerisinde oldukça lezzetli bir şekilde hazır olacaktır.

NOT: Fırına poğaçaları koymadan önce ısıtın.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ