Turşunun Erimesi Nasıl Engellenir?

Turşunun Erimesi Nasıl Engellenir?

Yemek kültürünün oldukça zengin olduğu toplumumuzda özellikle kış aylarında sofraları renk renk süsleyen turşu, sağlığa da oldukça faydalıdır. Sindirim sistemine faydalı probiyotik özellikler içerin turşu aynı zamanda metabolizma çalışma hızını artırır, sindirim ve bağışıklık sistemini güçlendirip çalıştırır.

Doğal antibiyotik özelliği de bulunan turşu insülin dengesini kontrol eder ve yoğun miktarda lif içerir. Kansere karşı iyi bir kalkan olan turşunun bir bardak kadar suyu tüketildiğinde ise kas ağrılarını iyileştirici özellik göstermektedir. Karaciğerin düzenli işlemesini sağlayan turşuyu kurmak içinse cam kavanoz tercih etmek sağlık için daha iyi olmaktadır.

Turşu tüketiminde dikkat edilmesi gereken nokta ise kalp, tansiyon rahatsızlığı olan bireyler ile gebe kadınlar tüketim miktarı için diyetisyene başvurmalıdır.

Sağlığa olan pek çok faydası ile tüketimi önerilen turşular yaz mevsiminde en taze meyve ve sebzelerden kurularak tüm kış boyunca tüketilmektedir. Uzun bir saklama süreci olan turşu doğru şekilde kurulmadığında ya da doğru şekilde muhafaza edilmediğinde yumuşama, bozulma gibi aksi durumlar gösterebilmektedir.

Turşu Erimesi Nasıl Engellenir?

  • Turşu kurulacağı dönemde tercih edilen sebze ve meyve grupları en taze olanlardan seçilmelidir.
  • Turşu kurmak için ağzı sıkı kapanabilen özellikteki cam kavanozlar tercih edilmelidir.
  • Turşu kuracağınız cam kavanozu seçtikten sonra kabın içerisine eklenecek olan ekmek içi ya da bir avuç şeker turşunun daha kısa sürede olmasını sağlayacaktır.
  • Turşu kurmak için ekleyeceğiniz suyun kireçsiz özelikteki içme sularından olmasına dikkat etmelisiniz.
  • Tercih edilen turşu malzemeleri seçilen cam kavanozlara sıkı bir biçimde yerleştirilmelidir. Sonrasında ise su ve tuz karışımı bu kavanozlara eklenmelidir. Bu noktada ise su ve tuz karışımındaki yoğunluğa dikkat etmek gerekmektedir. Yaygın olarak kullanılan miktar olarak 1 litrelik turşu suyuna 5 silme yemek kaşığı tuz katılarak eritilmelidir.
  • Turşuluk malzeme ile doldurulan cam kavanozlara su-tuz karışımı da eklendikten sonra kapağı sıkı bir şekilde kapatılmalıdır.

PÜF NOKTALAR
I:

  • Turşu kurulacak kabın temizliğine dikkat edilmelidir aksi halde kapta bulunan bakteriler turşunun eriyip bozulmasına yol açabilmektedir.
  • Turşu yapımında kullanılacak olan sebzelerin önceden sirkeli suda bekletilmesi turşunun erimesini engellemek adına alınabilecek bir önlemdir.
  • Turşunun uzun süre tazeliğini koruması isteniyorsa turşu suyu önceden hazırlanmalıdır.
  • Limon ya da sirke, her ikisi de turşu yapımında kullanılabilir.
  • Turşu yapımı için tercih edilen sebze ya da meyvenin kabuk kalınlığı önemlidir. Küçük boy olan ürünler lezzet açısından daha caziptir.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ