Turşunun Tuzu Nasıl Ayarlanır?

Turşunun Tuzu Nasıl Ayarlanır?

Turşu yaparken ölçüleri şaşmamak en önemli unsurdur. İçeriğindeki tuz miktarı, limon ve sirke miktarı turşunun turşu olmasına neden olan malzemelerden olduğu için, eğer ilk kez yapıyorsanız muhakkak daha önce denenmiş bir tarif ile yola çıkmanızı öneriyoruz.

Turşunun Tuzu Nasıl Ayarlanır?

Turşuya kullandığınız tuz çok önemlidir. Özellikle sofra tuzu kullanılarak yapılmış turşularda erimeler görülmektedir. Bu yüzden her zaman kaya tuzu kullanmanızı öneriyoruz. Yaklaşık olarak 1 kilo turşu için kullanabileceğiniz tuz oranı da 1 yemek kaşığı silme kaya tuzu ekleyebilirsiniz. Unutmayın oranı kaçırırsanız turşunuz aşırı tuzlu olacaktır ve tüketilmesi imkansız hale gelecektir.

Turşu Tüketmenin Sağlığa Etkileri Nelerdir?

Turşuyu sağlıklı yapan en önemli etken evde hazırlanmış olmasıdır. Dışarıdan hazır alabildiğimiz bir gıdanın evde hazırlanmış olması hiç kuşkusuz çok daha sağlıklıdır. Doğal olarak satılan ürünler bile marketlerde satışa sunulması ve hatta belli bir son tüketim tarihinin olması için birçok işlemden geçirilir. Biz turşunun sağlık üzerindeki etkilerini değerlendirirken bu yüzden ev yapımı turşu üzerinden anlatmak istiyoruz.

1. Turşunun Yararları

  • Her bir sebzenin ve meyvenin kendi içlerinde ayrı besin değeri bulunmaktadır. Bu sebzeler ve meyveler turşu yapıldığında ise yine besin değerlerinden çok fazla bir şey kaybetmedikleri için, neredeyse çiğ hali ile tükettiğimizde aldığımız vitamin ve mineralleri turşu olarak da alabiliyoruz.
  • Turşunun antibiyotik etkisi bulunmaktadır.
  • Özellikle kronik mide bulantısı sorununuz varsa yine turşu tüketmeniz bu bulantının daha az yaşanmasını sağlayacaktır.
  • Yemek yedikten sonra turşu tüketmek, yemekten kaynaklanan kan şekeri yükselmesinin de önüne geçer.

2. Turşunun Zararları

Turşu tüketilirken aşırıya kaçmadığınız sürece aslında belli bir zararı yoktur. Sadece dikkat etmeniz gereken bazı noktalar vardır ve sizin için kısaca onlardan bahsedeceğiz.

  • Eğer tansiyon sorununuz varsa kesinlikle doktora danışarak tüketmeniz gereken turşu miktarını öğrenmeli ve bu miktara göre tüketmelisiniz.
  • Turşu yine aşırı tüketildiği durumlarda kan basıncının yükselmesine sebep olabilmektedir.
  • Kolesterolünüz varsa da yine aşırı tuzlu bir gıda olduğundan doktor kontrolünde tüketim sağlamanızı öneriyoruz.
  • Turşunun sıklıkla ve aşırı tüketilmesi, içerisindeki asit yoğunluğundan dolayı mide çeperinde kanamalara sebep olabilmektedir. Bu ilerleyen durumlarda mide sorunlarına yol açabileceğinden yine dikkat etmeniz gerekiyor.
  • İçeriğinde bulunan tuz miktarından dolayı turşu yedikten sonra bol su içmek önemlidir. Tuz, vücudumuzdaki suyu emdiği için böbrekler susuz kalır ve bu tekrarlayan durumlarda ağrıya sebep olur. Bu yüzden mümkün olduğunca su içmenizi de öneriyoruz.

Turşuya çoğu insanın hayır diyemediğinin farkındayız. Yoğun bir şekilde tuzlu ve ekşi olmasına
karşın ağızların aradığı bir tattır. 😊 Fakat tüketirken tedbirli olmak istiyorsanız, turşuyu tek başına değil, başka bir besinin yanında tüketebilirsiniz. Hem böylece aşırıya kaçmış dahi olsanız midenize yalnız turşu yediğinizdeki etkiyi yansıtmayacaktır.

Turşu Nasıl Saklanır?

Turşu yapılırken de, tüketilmeye başlandığında da muhafaza edilirken her zaman serin ve kuru bir yer tercih edilmelidir. Eğer 1 kilodan fazla turşu yaptıysanız, turşunun tüketim ömrünü korumak için tüketeceğiniz kadar turşuyu ayırıp buzdolabınızda muhafaza etmelisiniz. Kalanını çok sıcak bir alanda olmadığı sürece oda sıcaklığında muhafaza edebilirsiniz.

Turşunun direkt olarak güneş ışığına maruz bırakılmaması gerekiyor. Her ne kadar bozulması güç bir yiyecek gibi gözükse de aslında doğru şartlar sağlanmadığında turşu kolaylıkla bozulabilir. Bu yüzden evinizde varsa kilerinizde yoksa da çok ayak altı olmayan, ışık almayan ve rutubetsiz bir ortamda turşunuzu saklayabilirsiniz. Bu esnada mümkün olduğunca hava ile sık sık temas etmemesine de özen göstermelisiniz.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 4 YORUM
  1. Smitterer dedi ki:

    TurЕџunun Tuzu NasД±l AyarlanД±r? | Haber Sizseniz amoxil 500

BİR YORUM YAZ