Hakiki Zeytinyağı Nasıl Anlaşılır?

Hakiki Zeytinyağı Nasıl Anlaşılır?

Yağlar insan vücudu için oldukça önemli besinler içermektedir. Ancak bu besinleri alabilmek için hakiki yağlar tüketmek gerekmektedir. Farklı yağ çeşitleri vardır. Bunlar; tereyağı, zeytinyağı, ayçiçek yağı gibi sıralanabilir. Birçok yağ çeşidi bulunsa da başlıca olarak bilinen yağlar bunlardır. Hakiki yağ tüketiminin sağlık açasından birçok faydası olmasına karşın hakiki olmayan yağlar da sağlık açısından oldukça zararlıdır.

Tüm yağ çeşitleri arasında en çok faydası bulunan yağ, zeytinyağı olduğu için zeytinyağı daha çok tüketilen yağlardan biri olmuştur. Ancak tüm tüketimleri karşılayacak miktarda üretim gerçekleştirilememektedir. Bunun için farklı işlemlerden geçen zeytinler yağ olduğu zaman zararlı hale gelebiliyor. Bu nedenle hakiki yağları ayırt edebilmek önem kazanmaktadır. Hakiki zeytinyağını ayırt edebilmek için uygulanabilecek birkaç yöntem bulunmaktadır.

1-)Tadına Bakarak

Zeytinyağının hakiki olup olmadığını anlamak için en etkili yöntemlerden biri tadına bakmaktır. Hakiki zeytinyağını yuttuğunuz zaman boğazınızda hafif acımsı bir tat kalır. Rahatlıkla fark edilebilecek bir aroması bulunmaktadır. Bu aroma elde edilen zeytinlerin yetiştiği bölgeye ve zeytin ağacının cinsine göre farklılık gösterebilir. Ancak ne şekilde olmuş olursa olsun hakiki zeytinyağlarının baskın bir aroması bulunur. Bu farklılıklarla hakiki zeytinyağı ayırt edilebilir.

2-)Kokusuna Bakarak

Tüm yağların kendine has bir kokusu bulunmaktadır. Zeytinyağı için de bu koku oldukça baskın bir kokudur. Hakiki olmayan zeytinyağları daha hafif ve yumuşak bir kokuya sahiptir. Hakiki zeytinyağlarının kokuları zeytinlerin yetiştiği bölgelere ve zeytinlerin cinslerine göre farklılık gösterebilir. Ancak hepsinin yoğun bir kokusu bulunur. Katkı maddesi içeren zeytinyağlarında ise bu durum gözlenmez.

3-)Dondurarak

Elinizde bulunan zeytinyağının hakiki olduğunu anlamak için en etkili yöntem dondurmaktır. Hakiki zeytinyağı 10 derecenin altında donar. Bu noktadan yola çıkarak bu yöntem ile yağınızın gerçek olup olmadığını anlamak için bir miktar yağı buzdolabına koyun. Eğer buzdolabına koyduğunuz bu yağ donuyorsa, hakiki zeytinyağı demektir. Ancak homojen olarak donmuyorsa içerisinde zeytinyağından farklı maddeler olduğu anlaşılır.

4-)Su ile Karıştırarak

Su ve zeytinyağı heterojen olarak karışan sıvılardır ve yağ sudan daha hafif olduğu için suyun üzerine çıkar. Bunun yanı sıra net bir çizgi şeklinde sudan ayrılır ve dairesel olarak suyun üzerine çıkar. Dairesel hareketler gözlemleyemediyseniz ve su ile yağ tam olarak ayrılmamış ise mutlaka karışım demektir.

NOT: Hakiki zeytinyağı renk ayrımı yapılarak anlaşılmaz.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ